Ultima oră

Cecenia 2.0 sau planul „toţi adversarii sunt terorişti şi vor fi ucişi”

„Exista un model evident pentru campania pe care Rusia a demarat-o în Siria în interesul dictatorului Bashar al-Assad. Este vorba despre Cecenia, de a carei „pacificare” este atat de mândrul Putin” – scrie The Washington Post.

Care este compozitia formulei acestei „pacificari de succes”? În primul rând, toata opoziția regimului se declara terorista, iar armata, securitatea, politia nu va mai face distinctia între jihadiști şi opozantii civili.

În Cecenia de la sfârșitul anilor 1990, o tara mult mai seculara decât Siria moderna, „Aslan Mashadov, președintele care a luptat pentru independența republicii cecene, a câștigat alegerile democratice în fata adversarului său islamist cu o diferenta de 59% din voturi contra 23%. La randul sau, predecesorul său, Djohar Dudaev, nici măcar nu știa de cate ori pe zi se roaga musulmanii.

Ambii însa au fost declarati teroristi şi uciși. La fel și restul liderilor moderați cecen.

De aceea, primele bombardamente ruseşti în Siria au fost îndreptate împotriva rămășițelor opoziției moderate. Si nu este doar vorba ca aceasta este sustinuta de SUA. Problema pentru Assad e ca aceasta este singura alternativă competitivă pentru regimul Assad. De aici interesul atat de mare pentru eliminarea moderatilor.

Aşa cum observa publicatia americana, Assad și aliații săi libanezi și iranieni vor consolida măsurile brutale pentru care sunt deja notorii in lume, pentru a se potrivi tacticii folosite de Putin în Cecenia.

„Iar dictatorul din Cecenia – în orice caz – este o figura mult mai sinistra în comparatie cu „Assad cel Linistit” – scrie The Washington Post. După cum știți, el (Kadîrov) a comis crime și a practicat tortura (…) Mulți oameni cred că el este responsabil pentru uciderea liderului opoziției ruse, Boris Nemţov.”

Principalul răspuns al lui Obama la noile atacuri ruse in Siria este o avertizare la adresa lui Putin. Presedintele SUA îi spune ca „mai devreme sau mai târziu se va împotmolit în mlaștina”.

Dar Occidentul ani de zile l-a avertizat pe Putin că războiul din Cecenia nu poate fi câștigat și că singura soluție la acest conflict este una politica. Putin timp de zece ani si-a condus războiul sângeros împotriva poporului cecen.

„Razboiul s-a încheiat în cele din urmă cu un fel de împaciuire, care este acum o „carte de vizita” cu care el (Putin) se lauda. Să nu vă așteptați ca Putin va refuza un astfel de scenariu în Siria”, avertizeaza The Washington Post.

Sursa: Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *