Ultima oră

CEDO: Operatorii de forumuri pe internet nu pot fi declaraţi vinovaţi pentru afirmaţii insultătoare dacă nu incită la ură sau la violenţă

Într-o hotărâre pronunţată asupra unui litigiu prezentat în faţă justiţiei ungare, judecătorii europeni şi-au precizat jurisprudenţa stabilită în iunie în ceea ce priveşte responsabilitatea site-urilor faţă de comentariile postate pe forumurile lor.

Atunci, aceştia stabiliseră că afirmaţiile insultătoare scrise de internauţi, care conţin "expresii evidente de ura" şi "ameninţări flagrante" ţin de responsabilitatea operatorului forumului pe care au fost publicate.

În schimb, a decis marţi Curtea, tribunalul ungar nu ar fi trebuit să declare vinovate portalurile pentru afirmaţii care vizau site-uri de anunţuri imobiliare, deoarece, "deşi insultătoare şi chiar abuzive", aceste comentarii "nu erau de fapt declaraţii defăimătoare, ci expresia unor judecaţi de valoare sau opinii" şi nu constituiau deci "propuneri clar ilegale".

În acest dosar, două portaluri de internet din Ungaria au sesizat justiţia europeană deoarece au considerat că decizia justiţiei ungare le obligă de facto să "modereze conţinutul comentariilor postate de internauţi", ceea ce "este împotriva esenţei libertăţii de exprimare pe internet".

CEDO le-a dat dreptate, subliniind că au pus în practică o procedura care permite internauţilor să semnaleze comentariile neadecvate şi să permită eliminarea lor, dacă este nevoie.

Magistraţii europeni au mai notat că deciziile justiţiei ungare ar fi putut determina "reclamanţii să desfiinţeze complet posibilitatea" internauţilor de a poştă comentarii online: ceea ce ar constitui evident o îngrădire a libertăţii de exprimare, potrivit CEDO. 

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *