Actualitate

Cei 79 de istorici contesta in judecata teza lui Stepaniuc

Cei 79 de istorici care contesta doctoratul lui Victor Stepaniuc au atacat in judecata Consiliul National pentru Acreditare si Atestare (CNNA) pentru ca acesta a ignorat cererea lor de a reexamina teza de doctorat a politicianului.

La 11 decembrie, TIMPUL a publicat articolul „Istoricii detesta falsul, plagiatul si incompetenta lui Victor Stepaniuc”, semnat de 79 de istorici care au depus la CNNA un demers prin care au cerut crearea unei comisii de experti nepartinitori, care sa studieze toata documentatia ce a stat la baza promovarii doctoratului lui Stepaniuc – acolo unde, paratii sustin, au existat numeroase incalcari. De asemenea, istoricii au solicitat re-expertizarea tezei care, potrivit lor, contine plagiat, mistificarea si falsificarea surselor de arhiva, opinii unilaterale, trunchieri, trisari etc. Deoarece institutia care se ocupa de acreditarea cadrelor stiintifice nu a raspuns solicitarii nici dupa expirarea termenului legal in care trebuia sa o faca, istoricii au cerut instantei de judecata sa oblige CNNA sa le satisfaca demersul. „Legea obliga CNNA sa raspunda chiar si unui singur petitionar, cu atat mai mult unui demers semnat de un numar impunator de cercetatori istorici”, a spus Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei Istoricilor.

Amintim ca, la 30 noiembrie 2007, la Academia de Administrare Publica de pe langa presedintele RM, ex-comunistul Victor Stepaniuc si-a sustinut public teza de doctor in istorie, „Evolutia statalitatii moldovenesti in epoca contemporana”. Mai multi istorici au adus probe despre plagiatul, mistificarea si falsificarea surselor de arhiva, discrepanta dintre titlul, planul si continutul lucrarii. „Credem ca persoana care a folosit mai multe tehnici interzise si care nu sunt demne nu poate beneficia de aceleasi privilegii ca si alti doctori in istorie; mai mult, acestea ne afecteaza drepturile si interesele noastre”, se spune in cererea de chemare in judecata. Din cei 79 de istorici trei sunt academicieni, 17 – doctori hablilitati in istorie si 41 – doctori in istorie si drept, cercetatori stiintifici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *