Economie

Cele 10 ţări din UE în care este cel mai greu să faci afaceri

10. Slovacia

Total impozit (% din profit): 48,2%: 48,2%

Slovacia s-a declarat împotriva unei armonizări a taxelor corporative la nivelul Uniunii. Potrivit Băncii Mondiale, rata totală de impozitare măsoară valoarea relativă cumulată a taxelor şi contribuţiilor obligatorii datorate de întreprinderi din profitul realizat după scăderea deducerilor şi scutirilor de impozit ca parte din profiturile comerciale.

9. Cehia

Total impozit (% din profit): 48,7%

Guvernul planifică acordarea de stimulente pentru a determina cât mai multe companii să-şi mute afacerile în Cehia. Până atunci totuşi nu este recomandat să vă deschideţi un business aici.

8. Estonia

Total impozit (% din profit): 48,8%

Deşi Estonia de-abia a aderat la zona euro la începutul acestui an, problemele economice sunt mai mici faţă de alte naţiuni europene. Cu toate acestea, impozitele aplicate pe profit ating un procent deloc de neglijat.

7. Ungaria

Total impozit (% din profit):53,3%

De-a lungul timpului, preşedinţia UE a acuzat Ungaria de discriminare a investitorilor străini. Legile privind impozitul pe profit aplicat de autorităţile maghiare afacerilor străinilor nu sunt deloc prietenoase.

6. Suedia

Total impozit (% din profit): 54,6%

Deşi taxa pe profit continuă să fie încă foarte mare, reţineţi că Suedia a decis în 2009 reducerea acesteia în încercarea de a fi mai competitivă şi atractivă.

5. Austria

Total impozit (% din profit): 55,5%

Impozitul pe profit din Austria este foarte ridicat, iar pentru a nu pierde din investitori în favoarea altor ţări, aceasta face presiuni ca şi alte state să aibă un nivel al taxelor asemănător. Din cauza bailout-ului care ameninţa Irlanda, aceasta s-a văzut obigată să reducă fiscalitatea, fapt ce a determinat numeroase comentarii negative din partea Austriei.

4. Spania

Total impozit (% din profit): 56,5%

Din cauza taxelor mari, Spania are o piaţă neagră foarte dezvoltată. Mai concret, în fiecare an, ibericii pierd între 17 şi 23 de procente din PIB.

3. Belgia

Total impozit (% din profit): 57%

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a recomandat Belgiei o reformare a fiscalităţii, tocmai pentru adeveni mai atractivă pentru investitorii străini. Până atunci însă, nu sunt mulţi cei care au curaj să-şi deschidă o afacere aici.

2. Franţa

Total impozit (% din profit): 65,8%

Ca şi Austria, Franţa a criticat dur decizia Irlandei de a scădea taxa pe profit, considerând-o o ameninţare pentru economia proprie. Deşi poate părea tentant să aveţi propriul business în Franţa, este recomandat să vă gândiţi de două ori înainte s-o faceţi.

1. Italia

Total impozit (% din profit): 68,6%

Dolce and Gabbana şi-a mutat deja o parte din afaceri în Luxemburg, tocmai pentru a evita să plătească taxele ridicate din Italia. Chiar prim ministrul Silvio Berlusconi încearcă să păcălească Fiscul italian, susţinând că Mediaset înregistrează profituri mai mici decât în realitate.

businessinsider.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *