Istorie

Cele mai mari incendii din istorie

Dar incendiile mari, care au cuprins comunităţi întregi au fost un eveniment comun în trecut: atât de mult încât aproape fiecare oraş mare din lume a ars aproape în întregime cel puţin o dată. Altele nu au învăţat din lecţiile trecutului şi au fost incendiate în repetate rânduri. De multe ori, aceste focuri erau cauzate de om, dar alteori se combinau şi cu forţe naturale, ducând la o catastrofă de proporţii.

10. Boston, 1872

Deşi nu a fost la fel de extins precum cel din Chicago, din 1871, incendiul din Boston a fost cu siguranţă cel care a produs cele mai costisitoare pagube. Aceasta s-a datorat, în mare parte, faptului că majoritatea daunelor s-au limitat la zona centrală a oraşului şi în cartierele comerciale, astfel că numeroşi oameni şi-au pierdut slujbele şi sute de afaceri au fost distruse. A fost un incendiu atât de devastator încât zeci de companii de asigurări au dat faliment încercând să plătească pentru repararea pagubelor. Din nefericire, incendiul nu ar fi produs atâtea distrugeri dacă departamentul de pompieri al oraşului, suprasolicitat, nu ar fi avut tot felul de probleme, de la blocarea cutiilor cu alarmele de incendiu, la presiunea scăzută a apei şi nepotriviri la cuplarea la hidranţii de apă. În final, această comedie a erorilor a avut drept consecinţă transformarea în cenuşă a 26 de hectare din centrul Bostonului – inclusiv 776 de clădiri distruse şi 20 de oameni morţi.

9. Londra, 1212
Mai puţin cunoscut decât incendiul din 1666, focul care a devastat Londra în 1212 – numit şi Marele Foc de la Southwark – a avut consecinţe nefaste: 3000 de oameni morţi, dintre care mulţi au murit prinşi sub Podul din Londra cuprins de flăcări. Numărul exact al clădirilor distruse nu este cunoscut, însă se ştie că focul a înghiţit cartierul de la sud de râul Tamisa, ce se numea Southwark, şi a lăsat în ruine aproximativ o treime din oraşul vechi. Desigur, acesta nu a fost primul incendiu care a devastat Londra – oraşul a ars şi în 1130, şi apoi iar în 1135 (când a fost distrus oraşul între catedralele St Paul şi St Clement în Westminster). De fapt, între 1130 şi 1666 oraşul era să ardă de cel puţin şase ori, ceea ce face din Londra una dintre cele mai mari „butoaie cu pulbere” ale lumii.

8. Londra, 1666

Londra a ars în numeroase rânduri, dar focul din 1666 este cel mai renumit din istoria sa, în principal pentru că nu a afectat numai cetăţenii Londrei, ci pe ai întregii Anglii. Focul, care a pornit de la o brutărie, a avut puţine victime – conform tuturor mărturiilor, numai şase oameni au murit în flăcări – şi chiar s-a dovedit a fi benefic: zona care a fost cel mai profund afectată s-a dovedit a fi cea a mahalalelor mizere asociate cu Marea Ciumă care făcuse ravagii în oraş cu o vară în urmă. Astfel, focul a contribuit la sterilizarea oraşului, deşi oamenii strămutaţi din cauza incendiului nu au văzut astfel lucrurile.

7. Roma, 64 d.Hr.

Legenda spune multe; dar dincolo de mituri, e sigur că flăcările au cuprins capitala Imperiului Roman; nu există nicio dovadă că împăratul Nero ar fi cântat în timp ce oraşul ardea. Tot de domeniul legendei este şi ideea că Nero ar fi incendiat Roma, ca parte a unui plan de a sustrage anumite proprietăţi pentru un nou palat. Cel mai probabil acestea sunt informaţii furnizate după moartea împăratului de către oponenţii săi. Ceea ce se cunoaşte despre acest incendiu, prin intermediul istoricului Tacitus, este că s-a extins rapid şi a ars timp de cinci zile şi jumătate, lăsând 10 din cele 14 cartiere ale Romei fie complet distruse, fie cu pagube mari. De asemenea, se pare că, deşi Nero nu a fost responsabil pentru izbucnirea incendiului, l-a folosit drept pretext pentru a persecuta populaţia creştină, care a fost găsită de mulţi vinovată.

6. Chicago, 1871
Incendiul din Chicago, din octombrie 1871, a lăsat peste 17.000 de imobile în ruine şi peste 90.000 de oameni pe străzi. Însă focul s-a răspândit încet, majoritatea oamenilor având timp să fugă din faţa flăcărilor – au murit sub 300 de oameni. Totuşi, aceasta nu a fost o consolare pentru oamenii rămaşi fără adăpost, obligaţi să înfrunte iernile geroase ale Vestului Mijlociu. Focul a izbucnit într-un hambar de pe Strada DeKoven, nr 137, pe proprietatea familiei O’Leary. Deşi nu exista vreo dovadă, s-a crezuz că o vacă a dat pese felinar şi astfel paiele s-au aprins (dar s-a dovedit că povestea fusese inventată de un ziarist, „pentru a da mai multă culoare” incidentului). Oricare ar fi fost scânteia care a pornit incendiul, focul s-a dovedit purificator, ca şi în cazul Londrei, permiţând oraşului să se ridice din propria cenuşă spre un viitor nou şi îmbunătăţit – iar în numai câteva decenii să ajungă una dintre cele mai mari metropole din lume. Totodată s-a impus şi reformarea sistemului de combatere a incendiilor, ajungându-se ca Chicago să aibă unul dintre cele mai performate departamente de pompieri din ţară, un model pentru alte state.

5. San Francisco, 1906

Incendiul din San Francisco a doborât 25.000 de clădiri şi a ucis 3.000 de oameni; incendiul a fost atât natural, cât şi pornit de om – natural pentru că a fost efectul unui cutremur devastator care a lovit oraşul în zorii zilei de 18 aprilie 1906, dar cauzat de om întrucât multe dintre clădiri au fost distruse din cauza unor eforturi stângace ale unor pompieri prost antrenaţi de a dinamita clădiri aproape intacte în încercarea de a proteja populaţia împotriva incendiilor. Desigur, nu a ajutat nici faptul că în timpul cutremurului – unul dintre cele mai mari din istoria Americii – au fost distruse principalele surse de alimentare cu apă, dar cea mai mare problemă a fost că oraşul se afla pe o traiectorie greşită înainte de cutremur şi incendiu, din cauza unei administraţii locale corupte şi nepăsătoare, care a direcţionat banii pentru situaţii de urgenţă către „alte” proiecte, lăsând departamentul de pompieri fără echipament adecvat. Ca şi când toate acestea nu erau suficiente, singurul om capabil să coordoneze eforturile pompierilor, şeful pompierilor Dennis Sullivan, a murit în timpul cutremurului, lăsând pompierii fără o conducere centrală competentă. Totuşi, San Francisco s-a redresat rapid, fără să rămână vreo urmă a incendiului zece ani mai târziu.

4. Peshtigo, Wisconsin, 1871

În timp ce Marele Foc din Chicago devasta oraşul, la câţiva kilometri distanţă, în Wisconsin, avea loc o scenă similară. Numai că focul ce a cuprins Wisconsin a cauzat mai multe morţi în timpul unui incendiu decât oriunde în istoria SUA. Nu se ştie exact numărul victimelor, din cauza faptului că incendiul s-a produs într-o zonă rurală izolată, dar estimările se învârt în jurul cifrei de 2.500. Cel mai puternic lovit a fost orăşelul Peshtigo, a cărui populaţie de aproximativ 1.700 de locuitori a murit aproape în totalitate în timpul incendiului. Cei care au supravieţuit au reuşit prin a se arunca în Râul Peshtigo, în fântâni, sau mici lacuri din apropiere – deşi unii au murit prin înec sau din cauza hipotermiei. Oricum, situaţia a fost dramatică: martorii au relatat că furtuna de foc a creat o tornadă care a aruncat vagoane la sute de metri distanţă şi case întregi au fost ridicate în aer.

3. Texas City, 1947

Incendiul a pornit ca un mic foc în cala unui cargobot andocat. Nimeni nu s-ar gândi că de atât e nevoie pentru a dezlănţui iadul pe pământ. Numai că acest cargobot transporta 2.300 de tone de îngrăşământ azotat de amoniu. Rezultatul: cea mai mare explozie într-o zonă industrială din istoria SUA. Atât de mare a fost suflul exploziei încât a spulberat peste 1.000 de clădiri, iar 600 de oameni au murit sau au fost daţi dispăruţi (inclusiv departamentul de pompieri voluntari din Texas City, care se afla pe cargobot la momentul exploziei). A cauzat şi o reacţie în lanţ la diverse rafinării şi fabrici care se aflau în preajma docului. Explozia a fost atât de mare încât şocul a fost simţit şi în New Orleans, la 400 de kilometri distanţă, iar geamurile din Houston (la 64 km) s-au spart. Chiar a doborât un mic avion pentru turism aflat în aer şi a azvârlit ancora uneia dintre nave la 1,5 km în aer.

2. Halifax, Nova Scotia, 1917

Incendiul din Halifax nu a fost mediatizat, căci a avut loc în timpul războiului, iar cenzura de război nu a lăsat să se scurgă multe informaţii. Portul Halifax, Nova Scotia, a fost, însă, locul unde a avut loc una dintre cele mai mari explozii accidentale cauzate de om din toate timpurile. Totul a început în dimineaţa de 6 decembrie 1917, când nava de marfă Mont-Blanc, plină ochi cu muniţie, plecată la război în Europa, s-a ciocnit cu un cargobot norvegian în Portul Halifax şi a luat foc. Înainte ca flăcările să poată fi controlate, au atins muniţia, şi au produs o explozie atât de puternică (estimările sunt că a explodat cu o forţă de trei kilotone de TNT) încât a creat un val tsunami în port şi un val de aer care a scos copaci din rădăcini, a curbat şine de tren, a demolat clădiri, a scufundat vase şi a purtat fragmente din Mont-Blanc kilometri întregi în toate direcţiile. Pentru a înrăutăţi situaţia, a doua zi, oraşul a fost lovit de un viscol, care a îngreunat procesul de salvare a oamenilor din casele prăbuşite. Numărul victimelor s-a ridicat în final la 2.000 de morţi şi 9.000 de răniţi. Oraşul a rămas în ruine o perioadă, iar portul a fost dezafectat mulţi ani după.

1. Tokyo, Japonia, 1923

Incendiul din Tokyo a fost unul devastator, care a distrus complet oraşul deja afectat de un cutremur grav; numărul victimelor e ameţitor: 142.000 (iar cea mai mare pierdere de vieţi omeneşti a avut loc după ce 38.000 de oameni, adunaţi într-un spaţiu deschis din centrul oraşului, au fost incineraţi de un vârtej adus de furtuna de foc). Ceea ce face acest dezastru unic e combinaţia de factori care împreună au avut un efect devastator: de exemplu, cutremurul s-a produs la ora prâznului, când mulţi oameni găteau, astfel că au izbucnit multe incendii în oraş; focul s-a extins rapid din cauza vântului puternic produs de un taifun din apropiere de coastă; multe dintre aceste focuri au creat furtuni de foc, care au cuprins întreg oraşul. Mai mult, cutremurul a produs un tsunami, care la rândul lui a făcut numeroase victime şi a produs distrugeri mari. Bilanţul? 570.000 de case distruse şi 1,9 milioane de oameni rămaşi pe străzi. Oraşul a fost complet reconstruit curând; însă a suferit din nou în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Alte menţiuni: New York City (a ars de două ori, în 1776 şi în 1835), Amsterdam (a ars de două ori până în temelii, în 1421 şi în 1452), Moscova (a fost incendiată de patru ori între 1547 şi 1812), Copenhaga (a ars până în temelii în 1728 şi în 1795).

sursa: historia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *