Timpul.md

Actualitate 18 Octombrie 2018 | 06:38

Celula vie a societății

Încă din romanul „Frații Jderi” de Mihail Sadoveanu, prin gura lui Ștefan cel Mare și Sfânt, aflăm că Țara Moldovei este o familie mare în care-și duc traiul familiile mai mici ale boierilor și țăranilor. Domnitorul chiar crede și laudă puterea familiilor de eroi dragi și curajoși, care biruiau în bătălii.

Pe parcursul mai multor ani, chiar dacă sistemele și regimurile de guvernare s-au schimbat, familia a rămas celula vie a societății. Toate erau de la Dumnezeu lăsate: mamă, tată, copiii. Și nimic în plus.

În ultimii ani însă se discută despre familie (sau despre antifamilie?) poate că prea mult. Cred că mai bine s-ar face ceva real pentru familie, ca mama și tata să aibă posibilități să-și hrănească, să-și îmbrace, să-și educe conștiincios copiii, creându-se locuri de lucru bine plătite. O familie puternică e cea mai tare oaste, care rezistă dacă are atât bază materială, cât și spirituală. Dar nicidecum așa cum face „suspendatul” nostru președinte Dodon, care pledează pentru unitate, având ca model propria-i familie „bogată și armonioasă”.

De unde armonie într-o familie, care nu are lemne de foc, cu farfuriile goale și fără încălțări pentru copii? Să fie armonia numai darurile umilitoare de la prima doamnă Galina? O familie se construiește pe valorile perene ale neamului: pâine pe masă, cultură și credință în casă, mamă și tată în capul mesei, copii sătui și demni să meargă prin viață.

Da, cred că trebuie să fim milostivi, să ne ajutăm unul pe altul, dar nu să dăm pomeni de 1 septembrie, de Crăciun sau de Paște. E umilitor și oamenii simpli înțeleg asta foarte bine, spunând: „Ei fură și ne dau și nouă ceea ce le trece printre degete”.

Toți oficialii, oricare rang ar avea, ar trebui să se îngrijească, fără a trișa, de familia întreagă, nu cu mama în Italia și tata în Irlanda. Dodon e preocupat de moldovenii plecați în Rusia, în general, să le creeze condiții acolo, pentru ca să nu se mai întoarcă, să uite de familia pe care au lăsat-o într-o casă fără foc și fără pâine. Toți înțeleg asta, dar se fac că n-au idee și se bucură că din Rusia vin dolari. Acești bani nu acoperă durerea și nenorocirea morală a copiilor din familiile „plecate”, oriunde ar fi. Și alții aleargă spre diaspora noastră prin Italii, Franțe, Spanii, pentru a-i ferici cu prezența lor cu „părul creț”, însă nimeni n-a pomenit câte familii destrămate a întâlnit, pe câți tați sau mame i-au sfătuit să revină la vatră, la părinții bătrâni, la copiii lăsați în voia sorții.

Familia înseamnă a fi împreună, cel puțin, dimineața și seara, a-ți împărtăși bucuriile și necazurile, privind în ochi omul apropiat, nu prin Skype. Într-o familie tradițională (adică armonioasă) toate trebuie să fie la locul lor: părinții și copiii, și bunicii, cu sfaturile lor, dacă mai sunt. Nimic mai simplu: fără manipulare că ar fi de vină alții, de altă orientare, de vină suntem noi cu toții că nu veghem cu atenție la instituția familiei frumoase și sănătoase.

Facem congrese, risipind banii oamenilor, stăm în prezidium, gesticulăm și mimăm iubire față de familie, doar de neamurile lor avute și îmbogățite cumva.

Să vorbești despre familie e ușor, să faci ceva e cam greu. România încearcă să schimbe ceva prin referendumul din 6-7 octombrie. E vorba despre schimbarea articolului 48 din Constituția țării, unde să fie specificată familia tradițională dintr-un bărbat și o femeie, care să-și educe copiii. Nimic nou. Așa a fost mereu, însă susțineți într-un fel sau altul, familiile actuale. Poate lucrurile ar lua o altă culoare, normală, mai ales că întrebarea propusă în buletinul de vot e următoarea: „Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României?”. Dar ce face cetățeanul care nu știe ce a adoptat Parlamentul? E greu de spus, dar referendumul va avea loc, iar în R. Moldova, Dodon va ține o cuvântare sau va da din mâini…

P.S. Cei care au cetățenie română, prezentați-vă la vot la aceleași circumscripții ca și la alegerile parlamentare.
Alexandra Tănase

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus