Cultură

Centenar Coroban. Omul de spirit

Rubrica ingrijita de Vladimir Besleaga

32. Ubi sunt?

Pe 13 aprilie 1960, la cateva luni dupa faimoasa plenara, apare in „Moldova socialista”, oficiosul partidului comunist, un pamflet indreptat contra lui Coroban, intitulat caustic: „Oracol fals”.

Fara semnatura, anonim, desi lumea cam stia cine e autorul. „Numele lui Vasile Coroban figureaza ultimul timp in presa… nu ca un erou in munca… ci ca al unui om care si-a format un trist renume de oracol fals, de aparator si propovaduitor al unor conceptii reactionare, revizioniste in cultura”. „…Sa vedem cum a devenit V. Coroban critic literar. Laurii gloriei ii tulburau somnul. Visa sa fie inaltat pe piedestal, sa priveasca cu dispret la gloata de admiratori ce-i striga in extaz „Vivat!” si „Bravo!”. Dar aceasta era numai vis. Cum sa-l transforme in realitate? Avand specialitatea de jurist, el preda matematica. Insa si aici n-a gasit „terenul” pentru a-si fauri gloria… Incotro sa-si indrepte asadar pasii si talentul, ca „plebea” sa-i aprecieze (jos cu modestia!) geniul? Evrica! S-a gasit „terenul”. E campul vesnic verde si roditor al criticii literare…”.

Urmeaza referiri la studiile si luarile de atitudine ale prof. Coroban in problema specificului national in literatura, a mostenirii literare si a originalitatii literaturii nationale, acuzandu-l ca e impreuna cu „trubaduri ai ideologiei burgheze”, ca in cazul lui „avem de-a face cu o incercare vadita de revizionism in domeniul moralei marxist-leniniste”, ca „a alunecat pe pozitiile latinistilor reactionari, antislavone, antiruse”. Iata si acordul „suprem”: „Nici Coroban, nici altcineva, nimeni nu va stavili furtunoasa dezvoltare a culturii norodului nostru – nationala ca forma, socialista prin continut”. Unde-i acea cultura? Ce a ramas din cei care l-au calomniat? S-au pierdut definitiv in neagra uitare. Ubi sunt? ar exclama profesorul Coroban…

33. Ii drept ca esti din… Birma?

In cadrul Academiei avea Coroban prieteni buni. Printre ei, Gheorghe Bogaci, Cotelnic, cu care se ducea sa mai ia cate un pahar… Iata ca odata urcam scarile la etajul doi. Era si Coroban cu colegii sai. Il intalnesc ei pe Birman (seful gospodariei Academiei) si Coroban ii zice:
– Iosif Abramovici! Ii drept ca d-ta esti din Birma?
– Nu, mai! Eu-s de la Telenesti! Acolo unde-i si bastina lui Bronstein-Trotky!
Dupa care Coroban zice:
– Si acum, Iosif Abramovici, ce mai faci?
– Mai! Nu stiu ce sa mai fac… Ceea ce a fost de furat in Academia asta, am furat tot!
Iar la Academie era saracie lucie…

(Lazar Ciobanu)

34. Tu ia mai bine si citeste!

Lui Simion Cibotaru, directorul Institutului de Limba si Literatura, fostul lui student, ulterior autorul unui studiu savantlacos despre realismul socialist, Coroban ii spunea asa: „Mai Senea! Ia mai lasa-ma tu cu mesajul social-realist socialist! Lasa-ma! Tu ia mai bine si citeste…”. Si-i spunea direct: ce sa citeasca… Ii spunea asa, direct!..

(Lazar Ciobanu)

35. Pastile?.. Numai vin!

Sedintele la Institut erau foarte frecvente… Si Coroban era mereu in opozitie: fata de directie, fata de comitetul de partid, fata de oamenii astia care erau… oportunisti. Si, iata, la o sedinta din astea, s-a cam enervat el, s-a infierbantat… Eu, care eram alaturi, ii zic: „Vasile Pavlovici, linistiti-va. Va dau o pastila… Acusi aduc un pahar cu apa… O pastila!”. La care Coroban imi raspunde: „Coroban niciodata nu a baut pastile! El a baut numai vin!”.

(Ana Bantos)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *