Ultima oră

Cereri de demisie, limba comuna si bani pentru someri

Sedinta de joi a parlamentului a inceput cu o noua tentativa a deputatului comunist Grigore Petrenko de a include pe ordinea de zi chestiunea privind revocarea din functie a presedintelui parlamentului, Mihai Ghimpu. Motivul invocat de fractiunea PCRM a fost „comportamentul spicherului de Ziua Nationala a Romaniei, cand acesta a spus ca in RM locuiesc romani”. In sustinerea comunistilor a venit si Dumitru Diacov, presedintele de onoare al PD, replicandu-i lui Ghimpu ca „in aceasta tara traiesc nu numai rusi si romani, dar si moldoveni”. Cu asta s-a terminat.

In continuare, parlamentul a votat, in lectura a doua, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii bugetului de stat pe anul 2009. Legea prevede ca PIB-ul va atinge in acest an o valoare de 59,5 miliarde de lei, cu o descrestere reala de 9 la suta fata de anul 2008. Conform estimarilor la care a ajuns comisia parlamentara de profil, deficitul bugetului de stat va constitui 4 miliarde 648 milioane de lei. Au fost aprobate si amendamente la bugetul asigurarilor sociale pentru anul curent. Astfel, a fost majorat cu 35 de mii de lei fondul de protectie a familiilor cu copii, iar fondul de somaj a fost suplinit cu 20 de mii de lei.

Majoritatea parlamentara a votat si pentru transmiterea imobilului de pe strada Alexei Mateevici, 85, impreuna cu terenul adiacent de 0,41 ha, Ambasadei Republicii Federale Germania, in scopul construirii unui nou sediu. Cladirea face parte din patrimoniul cultural al RM. Presedintele Comisiei pentru economie, buget, finante, Veaceslav Ionita, a spus ca banii din aceasta tranzactie vor fi utilizati pentru reparatia sediilor instantelor judecatoresti. Deputatii comunistii n-au votat acest proiect.
Singurul subiect asupra caruia au cazut de acord toti deputatii a fost initiativa de a aloca salariul de o zi pentru ajutorarea copiilor cu dizabilitati.

Cu ocazia Zilei internationale a persoanelor cu dizabilitati, marcata la 3 decembrie, mai multi deputati si ministri au participat la o expozitie cu vanzare a lucrarilor confectionate de persoane cu nevoi speciale, care a fost vernisata la Centrul „Artico”. Lucrarile prezentate au fost destul de interesante, impresionandu-i pe toti cei prezenti la eveniment prin maiestria si inteligenta cu care au fost confectionate. Acest lucru i-a facut pe deputati sa scoata din buzunare sute si chiar mii de lei.

Ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leanca, a cumparat obiecte de peste 200 de lei; viceministrul Educatiei, Loreta Handrabura, a ales o creatie a unui elev de clasa a 4-a, care simbolizeaza Craciunul, in total cheltuind aproape 700 de lei. O icoana brodata de un mester din Cahul a fost cumparata de ministrul Apararii, Vitalie Marinuta, contra sumei de 2000 de lei. Iar presedintele interimar, Mihai Ghimpu, nu a dorit sa dezvaluie cat a scos din buzunar. De altfel, toate lucrarile pe care le-a procurat au fost pentru cei cativa copii care l-au insotit permanent.
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *