Economie

China se teme de o revenire a recesiunii

Premierul chinez Wen Jiabao a inchis sedinta Congresului partidului Popular National cu avertismente sumbre despre economia gloala, care risca sa intre intr-o nou recesiune, iar China se afla in fata unui an "complicat" .

Avertismentul lui Wen pentru economia globala se bazeaza pe rata inca mare a somajului pe multe piete ce cumpara exportul chinez. In plus problemele legate de datoriile suverane si instabilitatea ratei de schimb creeaza riscul ca economia lumii sa intre din nou intr-o a doua recesiune.

Discursul sau a inclus o aparare agresiva a politicii actuale a Beijingului de a opri printre altele aprecierea constanta a yuanului in raport cu dolarul. Pozitia aceasta a fost aspru criticata la Washington pentru reprimarea redresariii in multe alte economii. Wen sublinia ca presiunea "aratatului cu degetul" va intalni opozitie si este egala cu protectionismul, iar China este in mod fundamental un "suporter al comertului liber". "Nu cred ca yuan este subevaluat ," arata Wen. In plus a aratat ca America ar trebui sa faca pasi concreti spre a asigura investitorii de securitatea activelor in dolari.

China are investiti circa 894 miliarde dolari in obligatiuni americane. Desi economia Chinei a crescut la niveluri anterioare crizei, se ridica intrebari despre sustenabilitatea redresarii dupa retragerea stimulilor.

A fost trasa de asemenea alarma pentru faze incipiente ale bulelor in proprietati si alte active in unele orase. Wen remarca faptul ca combinatie intre inflatie, distanta inca mare intre saraci si bogati si perssitenta oficililor corupti sunt surse potentiale de instabilitate in China ce ameninta Partidul Comunist.

Sursa: Antena3

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *