Timpul Local

Chirurgie in Epoca de Piatra: medicii neolitici realizau amputari

Scheletul unui barbat varstnic, care a suferit o amputare a antebratului stang si a supravietuit operatiei, arata ca oamenii neolitici practicau o medicina mult mai avansata decat se credea.

Scheletul are vechimea de aproape 7000 de ani; a fost descoperit in Franta si apartine unui barbat in varsta care, judecand dupa obiectele descoperite in mormant, era un membru important al tribului.

Cea mai interesanta trasatura a scheletului este absenta mainii si a antebratului stang; osul humerus (al bratului) a fost taiat la nivelul cotului, cu multa precizie, iar rana a fost curatata si tratata foarte atent, de vreme ce nu prezinta nici un semn de infectie.

Arheologii cred ca, pentru amputare, a fost folosita o aschie de obsidian, foarte ascutita; precizia taieturii sugereaza ca pacientul a fost anesteziat pentru a sta linistit (probabil cu ajutorul unor extracte din plante), iar plaga operatorie a fost, de asemenea, tratata cu extracte vegetale (posibil din salvie), pentru a o dezinfecta si a ajuta cicatrizarea.

Pacientul a mai trait luni, poate chiar ani, dupa operatie si, in ciuda invaliditatii sale, nu a fost exclus din trib; dimpotriva, a fost inmormantat cu onoruri, ceea ce inseamna ca era vorba despre un membru de seama al comunitatii.

Sursa: descopera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *