Timpul.md

Ultima oră 12 Mai 2021 | 08:05

CIFRLE NU MINT! R. Moldova - STAT EȘUAT! Salariu mediu net în România este de aproape 15 MII DE LEI (3365 ron)

Salariul mediu net din februarie a fost de 3.365 lei, cu 5,1% mai mare faţă de februarie 2020.

Salariul mediu net s-a majorat în februarie cu 5,1% faţă de perioada similară din 2020, ajungând la 3.365 lei, arată datele transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

“În luna februarie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu ianuarie 2021 ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare)”, notează raportul INS.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi sau încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici, cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 26,3%, ca urmare a acordării de prime ocazionale în lunile anterioare; în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, unde scăderile au fost între 6,0% şi 10,0% şi în telecomunicaţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, cu scăderi cuprinse între 2,0% şi 5,0%.

La polul opus, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost raportate la fabricarea produselor din tutun, plus 53,6%, în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, cu 17,8% şi în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 13%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (minus 2,7%), respectiv în învăţământ ( minus 0,3%).

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus