Timpul.md

Timpul Liber 15 Mai 2021 | 06:43

Cinci produse mai valoroase decât aurul

În prezent, costul unui gram de aur a ajuns aproape de maximul istoric şi este evaluat la 49 de dolari. Însă, există şi alte produse care sunt chiar mai valoroase decât aurul şi sunt folosite fie în industrie, fie pentru uz personal, scriu cei de la Business Insider.

Spre exemplu, un gram de platină costă 482 de dolari. Platina este folosită în experimentele ştiinţifice, purtată în compoziţia bijuteriilor şi chiar inclusă în pastilele pentru tratamentul anti-cancer.

Un gram de rodiu costă 750 de dolari şi face parte din "familia" platinei. Este utilizat în componenţa unor dispozitive pentru maşini şi care reduc emisiile de carbon.

Unul dintre cele mai scumpe produse, dar şi cel mai periculos este plutoniul. Aşa că un singur gram din aceasta substanţă costă 4.000 de dolari. Există două tipuri de plutoniu: unul este obţinut din combustibilul unui reactor nuclear iradiat timp de trei ani, iar altul este folosit în scopuri militare.

Nici diamantele nu trebuie ignorate. Un gram costă 12.522 de dolari, însă reprezintă 0,2 dintr-un carat, unitatea de masura a diamantelor.

Antimateria este cea mai scumpa subtanţa în comparatie cu aurul: gramul costa 62,5 de trilioane de dolari. Este însă destul de greu de crezut ca cineva ar ajunge să o folosească la propriu pentru că preţul pentru crearea acesteia este exorbitant.


 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus