Actualitate

Cine a finantat cele doua campanii electorale ale comunistilor?

Padurari, sefi de spitale raionale, angajati ai inspectoratelor fiscale, ai caselor teritoriale de asigurari in medicina si ai celor de asigurari sociale, primari, sefi de posta si de telefonie („Moldtelecom”), precum si sefi de centre militare raionale si chiar un comisar raional de politie, plus o droaie de angajati ai consiliilor raionale, functionari de la guvern, presedintie si ministere – iata nomenclatorul incomplet al celor care au sprijinit cu bani, de voie sau de nevoie, fostul partid de guvernamant in cele doua campanii electorale din anul 2009.

Comisia Electorala Centrala (CEC) i-a tinut mult timp in secret pe cei care au finantat campaniile PCRM, iar in urma demersurilor noastre repetate a publicat pe site doar niste liste trunchiate. Nici astazi nu sunt afisate integral listele donatorilor din campania pentru 5 aprilie, iar functionarii CEC afirma ca nu pot face lumina deoarece Legea cu privire la protectia datelor cu caracter personal nr.17-XVI din 15.02.07 nu le permite. Asta in timp ce Legea accesului la informatii spune ca toate informatiile personale ce se contin in buletinul de identitate sunt informatii publice. De asemenea, toate datele personale care figureaza in rapoarte publice – in cazul nostru este vorba de rapoarte despre finantarea campaniilor electorale – sunt publice. In urma materialelor publicate de TIMPUL, secretarul CEC, Iurie Ciocan, ne-a permis doar sa consultam dosarul PCRM.

Membrii de partid au cotizat de doua ori

In campania pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie suma totala a veniturilor PCRM a constituit 6.769.186,6 lei, dintre care 50% au ajuns in cont sub forma de „dispozitii de incasare” din teritoriu, 1,5 mln. lei au fost donati de SRL „Elat-Profit”, 1 mln. lei – de SRL „ITS Grup” si 803.863 lei – de PCRM. Din start vom mentiona ca „dispozitiile de incasare” contin, in mare parte, numele reprezentantilor partidului in teritoriu, iar suma varsata de PCRM reprezinta aparent cotizatii ale acelorasi membri. Deci, aceste doua tipuri de donatii se dubleaza oarecum. La alegerile din 29 iulie, veniturile totale constituiau 3.892.324 lei, dintre care 94,38% sunt sub forma de „dispozitii de incasare” din teritoriu, 120 mii de lei de la PCRM si cate 50 de mii de la SRL „Elemag” si SRL „Tehnodiada”.

Daca in perioada alegerilor anticipate au fost publicate toate rapoartele (din 6, 20 si 27 iulie), pentru cea din preajma alegerilor din 5 aprilie dosarul PCRM inca nu este finalizat. CEC a publicat doar doua rapoarte financiare – din 3 si 17 martie. Cel de-al treilea raport, din 25 martie, a fost publicat abia cu o luna in urma, fiind „lipit” la raportul din 17 martie, iar ultimul raport financiar, din 3 aprilie, nici pana astazi „nu este centralizat”. In dosarul de la CEC se pastreaza 12 „dispozitii de incasare” ratacite printre alte dispozitii. Dar deja se observa diferente de 30-40 mii lei intre sumele centralizate, anuntate anterior de autoritatea electorala, si contabilizarea de facto din raport.

Cine a finantat PCRM?

Din Ghidul partidului politic in domeniul finantarii campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, anexa 3, aflam ca listele cu finantatori trebuiau sa contina: data, numele deponentului, codul fiscal, anul nasterii, domiciliul, locul de munca, sursele de finantare si suma depusa. Chiar daca avem de-a face cu o armata intreaga de functionari publici, in listele donatorilor PCRM lipseste capitolul „sursele de finantare”. Astfel este dificil sa afli de unde au luat bani acesti functionari si i-au dat comunistilor.

Sa luam, de exemplu, raionul Dubasari, in care peste 70 la suta din alegatori au votat PCRM si in care nimeni si nimic nu se misca fara acordul conducerii comuniste a raionului. In prima campanie, raionul, de fapt 25 de functionari raionali, in frunte cu ex-ministrul Reintegrarii Vasile Sova, a donat partidului 39,5 mii lei. In cea de-a doua campanie, functionarii raionali, in egala masura vechii si noii donatori, au contribuit cu 136 mii lei. Cine sunt acestia? Presedintele si vicepresedintii de raion, sefii de directii raionale, printre care si multi angajati ai Directiei finante, seful Directiei teritoriale control administrativ a fostului Minister al administratiei publice locale, sefa CNAS, toti sefii de oficii postale etc. Altfel spus, cel putin 80% din sponsori sunt functionari publici.

Anenii Noi este un alt exemplu relevant prin modul in care au fost „organizate” donatiile. In prima campanie, din acest raion au venit pe contul PCRM 221,4 mii lei, in cea de-a doua – 261 mii lei. In ambele cazuri conducerea raionului si a Primariei Anenii Noi au umplut listele cu functionari publici. Curios este faptul ca dupa ce sase inspectori fiscali in frunte cu Veaceslav Bondari, seful IFS Anenii Noi, au sustinut PCRM, lista este completata cu agenti economici. De mentionat ca la 5 aprilie Bondari devine deputat, iar la 29 iulie feciorul sau Andrei si fratele Alexandru se regasesc printre sponsori. Absolut toti sefii de directii raionale si locale s-au alaturat donatiei, pana si electricianul, si arhivarul primariei au contribuit cu cate cinci mii de lei in cele doua campanii. Chiar si specialistul pentru incorporarea militara a venit cu bani. Sa mai spuna cineva ca la Anenii Noi functionarii primesc lefuri mici!

Nu putem omite din grupul fruntasilor intrecerii de partid comunistii de la Floresti. Daca in campania din 5 aprilie raionul a contribuit cu doar 50,3 mii lei, la anticipate contributia se ridica la peste 272 mii lei. In prima campanie, peste 80 la suta din functionarii donatori sunt angajati ai consiliului raional. Printre sefii de sectii il intalnim in doua randuri pe soferul consiliului. In cea de-a doua campanie mobilizarea a inclus asistenti sociali obisnuiti (foto 1), intreaga echipa a CNAS Floresti (foto 2), toti angajatii Directiei raionale invatamant (foto 3), cel putin zece primari plus angajati ai directiilor finante, economie, agricole si chiar ai serviciului de deservire (lemnari si lacatusi). Am confruntat semnaturile donatorilor din prima si a doua campanie din acest raion si am gasit cel putin cinci semnaturi false.

In dispozitiile de plata din toate raionale listele abunda in primari darnici (in Soldanesti primarii de Cobalnea, Raspopeni si Dobrusa au donat cate opt-zece mii lei) (foto 4); directori de spitale raionale la fel de darnici (la Soldanesti directorul spitalului a contribuit cu 15 mii lei, la Cahul directorul a donat sase mii lei, la Sangerei – cinci mii lei, la Cantemir, vicedirectorul a dat trei mii lei); absolut toti angajatii Directiei teritoriale control administrativ (DTCA) au facut donatii; la fel intalnim o puzderie de donatori angajati ai Agentiei nationale pentru ocuparea fortei de munca (AOFM), Casei teritoriale de Asigurari Sociale (CTAS), Casei Nationale de Asigurari in Medicina (CNAM) (la Cahul seful teritorial, Dimitri Batar, a contribuit in cele doua campanii cu 22 mii lei); Inspectoratului Fiscal de Stat, Centrului de medicina preventiva, Directiei sanitar-veterinara, Inspectoratului semincer, Inspectoratului ecologic, Inspectoratului muncii, Inspectoratului de stat pentru protectia plantelor (ISPP), Directiei teritoriale pentru control financiar si revizie (DTCFR) a Ministerului Finantelor; angajati ai Biroului de evidenta si de documentare a populatiei (BEDP) care tine de Ministerul Dezvoltarii Informationale; Agentia „Apele Moldovei”, Agentia proprietati publice de pe langa Ministerul Economiei, centre militare raionale (Drochia, Nisporeni, Sangerei) si chiar comisarul raional de politie de la Basarabeasca, Alexei Laza (care a donat 4500 lei) (foto 5), precum si angajati ai intreprinderilor de stat CFM, „Posta Moldovei”, „Moldtelecom”, „Moldelectrica” „Moldsilva” etc. De asemenea, mai multi angajati ai ministerelor, guvernului, parlamentului si presedintiei se regasesc printre finantatori. (A se vedea foto 6 si foto 7)

Un caz interesant il intalnim pe listele provenite din Orhei. Aici o mare parte dintre semnaturile finantatorilor sunt falsificate, iar doua liste, datate din 8 iulie (foto 8) si 24 iulie (foto 9), desi scrise de maini diferite, sunt identice la caligrafierea sumelor. In acest context, nu mai are rost sa spunem ca un mecanic la Orhei are un salariu atat de mare incat poate face donatii electorale de 20 mii lei, iar profesorii de gimnazii si sefii de case de cultura isi permit sa sustina partidul favorit cu cate zece mii lei. In Orhei sunt si cei mai instariti padurari. Aici sefii de ocoale silvice au dat comunistilor in anticipate cate 20-25 mii lei. Asta in conditiile in care in aprilie-mai toti padurarii din republica au fost impusi sa scrie cereri prin care sa fie transferati la 0,5 program de lucru si, respectiv, la jumatate de salariu. Pana atunci un padurar obisnuit avea un salariu lunar de 1800 lei.

Nu stim cate orchestrari similare celor de la Orhei au fost organizate la nivel republican. Stim insa ca nu este singurul caz. Nu e clar de ce CEC a trecut peste falsificari de semnaturi sau de ce nu a finisat centralizarea datelor contabile pentru PCRM? Nu stim cati dintre functionari publici si antreprenori au facut donatii benevole. Cert este ca majoritatea dintre ei jura ca vor participa la Schimbare. Asta este natia, asta-i situatia.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *