Opinii și Editoriale

Cine a vrut sa-l asasineze pe Voronin?

In sfarsit. In sfarsit s-a gasit cineva care sa puna degetul pe rana. Ma refer la curajul TIMPULUI de a critica practica presei basarabene care vede si scrie doar despre ceea ce se intampla in cercurile politice de la Chisinau.

Cum se poate, dlor ziaristi, sa oferiti atata spatiu problemei maidanezilor din capitala si sa treceti cu vederea situatia in care s-au pomenit minorii Victoras si Madalina Movila din Corlateni, Rascani, ai caror parinti au fost striviti de o masina in ajunul Anului Nou? Cum se face ca mai toate posturile de radio si TV, dar si ziarele, difuzeaza declaratiile lui Petrenco, Sarbu, Muntean si alti comunisti inveterati, care fara niciun argument invinuiesc noua Putere ca duce tara la pierzanie?

De ce „copchilitele” cu microfoanele in maini difuzeaza minciunile lui Resetnicov precum ca in timpul evenimentelor din aprilie 2009 cineva ar fi atentat la viata lui Vladimir Voronin? Cum sa crezi declaratiilor lui Petrenco precum ca zilnic e amenintat cu rafuieli fizice, cand acesta nu pomeneste macar un caz concret? Si de ce „copchilitele” cu microfoane in maini n-au indraznit, macar una, sa-l intrebe pe „eroul” Petrenco cine il ameninta?

De ce vestita Laguta are dreptul sa apara zilnic pe ecranul posturilor TV, evocand probleme de ordin material si social pentru pensionari, iar batranii din Balti, spre exemplu, nu au acest drept, dar nici posibilitatea sa spuna ca achita de mai multi ani energia termica la pretul de 786 de lei pentru o gigacalorie si apa potabila la tariful de zece lei per metru cub?

Intuiesc ca ar putea sa mi se reproseze ca problema a fost deja abordata si ca e momentul ca aceasta tema sa fie incheiata. Personal, sunt insa de alta parere. Aceasta problema nu poate fi trecuta in mapa istoriei pana nu va fi solutionata definitiv. Presa nationala trebuie si este obligata sa elucideze viata din provincie. Si nu doar la nivel de stiri ale unor agentii de presa. In aceasta ordine de idei, salut intentia Cotidianului TIMPUL (daca e adevarat) de a angaja reporteri in teritoriu. Este o necesitate, un deziderat al vremurilor, ca mass-media de la Chisinau sa aiba oameni in teritoriu. Aceasta nu are, pur si simplu, dreptul sa difuzeze marfa pe care o produce fara a oglindi si problemele concrete cu care se confrunta provincia.

Stiu, astazi presa e in declin economic. Imi mai dau seama ca angajarea unor reporteri in teritoriu necesita niste surse financiare suplimentare. Dar sunt convins ca reflectarea „pe viu” a problemelor provinciei va permite ziarelor, posturilor de radio si TV, dar si agentiilor de presa, sa-si netezeasca imaginea sifonata pe parcursul ultimelor aproape doua decenii. Si mai sunt convins ca aceasta schimbare a starii de lucruri va contribui si la insanatosirea, dar si la armonizarea societatii basarabene.

Pavel Dumbraveanu,
or. Balti

P.S. Apropo de declaratii. Vin cu propunerea ca nici un ziar, nici un post de televiziune sau de radio si nici o agentie de presa din RM sa nu difuzeze declaratii sterpe lansate de politicieni, demnitari, alti oficiali – de orice culoare politica ar fi ei. Altminteri, ne pomenim in situatia cand trebuie sa credem ca cineva chiar a vrut sa-l asasineze pe Voronin…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *