Politică

Cine, de fapt, şi când a uzurpat puterea

Potrivit art. 2 din Constituţia RM, suveranitatea naţională aparţine poporului, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative. Nici o persoană particulară sau un partid politic nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.

Uzurparea puterii ţine de competenţa organelor de drept, nu a partidelor politice, susţine doctorul în drept, Boris Negru. Dacă Procuratura Generală identifică probe în acest sens, materialele sunt trimise în instanţa de judecată. „Termenul de „uzurpare a puterii” şi-a găsit existenţa pe timpul regimului comunist. Alegerile parlamentare din 2009, bunăoară, urmau să aibă loc, cel târziu, în luna februarie. Dar ele au fost organizate în aprilie, respectiv, alegerea unui parlament viabil a întârziat cu două luni. Durata mandatului unei legislaturi a Parlamentului e de patru ani şi poate fi prelungită numai în caz de război sau calamităţi naturale. Nici una dintre acestea nu a fost înregistrată în acel moment”, ne-a spus juristul. „Mai mult, mandatul ex-preşedintelui Voronin a expirat la 7 aprilie 2009. Atunci trebuia să intre în exerciţiu un preşedinte nou ales. Aceasta nu s-a întâmplat însă”, a specificat Negru.

Potrivit lui, uzurparea puterii nu este un termen viabil pentru actuala situaţie politică. Boris Negru consideră că problemele serioase cu care se confruntă clasa politică fac parte dintr-o criză constituţională. „Noi nu suntem în stare să alegem preşedintele republicii tot din cauza comuniştilor. Încă în momentul modificării Constituţiei, în anul 2000, experţii au presupus o asemenea criză”, a conchis el.

Hoţul strigă „Prindeţi hoţul!”? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *