Timpul.md

Actualitate 7 Septembrie 2017 | 09:28

Cine este Dârda, deputatul care a anunțat că îl părăsește pe Ghimpu

Partidul Liberal (PL) a rămas fără un deputat, după ce Iurie Dârda a anunțat că părăsește formațiunea condusă de Mihai Ghimpu. Spre deosebire de ceilalți aleși ai poporului care au debarcat din PL, Dârda nu a venit cu acuzații în adresa partidului pe care l-a reprezentat, el anunțând că pleacă din cauza campaniei de denigrare pornite împotriva sa. „Nu-mi doresc ca prin intermediul persoanei mele aceste actiuni să se răsfrângă și la denigrarea imaginii formațiunii politice din care fac parte și să împiedice la dezvoltarea strategiilor de menținere a cursului european pe care și-a propus Partidul Liberal”, și-a argumentat Dârda, plecarea, scrie ZdG.md. 

„După o campanie intensivă de denigrare din ultima perioadă a imaginii mele și celor apropiați mie, cu implicarea directă și indirectă a unor persoane din anturajul meu, vreau să vă comunic că din aceste considerente nu-mi doresc ca prin intermediul persoanei mele aceste actiuni să se răsfrângă și la denigrarea imaginii formațiunii politice din care fac parte și să împiedice la dezvoltarea strategiilor de menținere a cursului european pe care și-a propus Partidul Liberal . În acest context vă comunic că începând cu ziua de astăzi mă retrag din rândurile fracțiunii Partidului Liberal din Parlamentul Republicii Moldova. În continuare voi fi deputat independent (neafiliat), conducându-mă de promisiunile făcute cetățenilor în perioada preelectorală, pentru care alegătorii mi-au dat mandat în Parlamentul R. Moldova, promovând integrarea europeană și valorile democratice. În speranța că voi fi înțeles corect, doresc tuturor colegilor realizări frumoase în continuare”, a scris Iurie Dârda, pe o rețea de socializare, miercuri, 6 septembrie 2017.

Iurie Dârda, care-și va continua mandatul în calitate de deputat independent este unul dintre cei mai prosperi aleși ai poporului. Conform declarației de avere și interese pentru anul 2016, Dârda a avut anul trecut dividende în valoare de 11 milioane de lei de la compania Dansicons, una din cele mai mari și cunoscute companii de construcții din R. Moldova, gestionată de familia sa. Dârda a avut dividende și de la Darsimid SRL în valoare de 375 de mii de lei. El deține un Range Rover Autobiografi, fabricat în 2013 și cumpărat în leasing în același an cu 1,1 milioane de lei.

Anul trecut, Iurie Dârda și-a vândut mai multe proprietăți din R.Moldova, existând zvonuri că acesta ar urma să se stabilească în România. După reținerea lui Dorin Chirtoacă, Centrul Național Anticorupție a solicitat de la Primărie mai multe documente care vizează activitatea companiei „Dansicons”, care a ridicat în ultimii ani mai multe blocuri în mun. Chișinău.

Iurie Dârda este deputat din 2014, anterior fiind consilier municipal pe listele PL în Chișinău. Acesta este și preșdintele sectorului Râșcani al Partidului Liberal.

Vedeți mai jos CV-ul deputatului, cu informații preluate de pe blogul său.

Naționalitate: Român
Data naşterii: 10 mai 1971

Experienţa profesională
– Deputat în Parlamentul RM pe listele Partidului Liberal,membru al comisiei Administrație publică, dezvoltare regională,mediu și schimbări climatice ( 2014 – prezent )
– Consilier Municipal, Primaria mun.Chisinau ( 2011 – 2014 )
– Consilier local, com.Stăuceni, mun.Chisinau ( 2011 – 2014 )
– Director general și fondator al companiilor de construcții SC DANSICONS SRL și SC DARSIMID SRL ( 1998 – 2014 )
Proiecte realizate:
– Construcţia Blocurilor locative și a obiectivelor de menire social culturale pentru studenţi, profesori şi medici ai USMF( 2010 – 2014 )
– Construcţia Blocului locativ pentru Păturile Social Vulnerabile din or.Criuleni, str.Ştefan cel Mare, 27 ( 2010 – 2011 )
– Construcţia Blocurilor locative cu obiective de menire social culturale pentru studenţii şi profesorii UTM ( 2009 – 2013 )
– Construcţia Blocului locativ pentru Paturile Social Vulnerabile şi refugiaţii din Transnistria, or.Chişinău, str.N.M.Spătaru ( 2008 – 2009 )
– Construcţia Blocului locativ pentru Paturile Social Vulnerabile şi Tineret, or.Glodeni, str.Constantin Stere, 2 ( 2008 – 2009 )
– Construcţia Blocurilor locative pentru angajaţii sferelor bugetare
Educaţie şi formare
-Şcoala primară ( 1977 – 1986 ) Ucraina, regiunea Cernăuţi, r-nul.Nouasuliţa, satul Forosna.
-Şcoala medie ( 1986 – 1988 ) Ucraina, regiunea Cernăuţi, r-nul. Nouăsuliţa, satul Costiceni
-Universitatea Tehnică a Moldovei ( 1988 – 1993 )
Mențiuni
– Ordinul ” MERITUL BISERICESC ” de gradul IIal Mitropoliei Moldovei ( 2014 )
– Ordinul ” Crucea Mitropoliei Basarabiei ” ( 2013 )
– Titlul onorific ” DOCTOR HONORIS CAUSA ” al Universității Tehnice din Moldova ( 2012 )
– Medalia ” Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfînt „al Mitropoliei Moldovei ( 2012 )
-Limba maternă: Româna

Despre plecarea din PL a unor deputați, conducerea partidului a anunțat încă la începutul acestei săptămâni, Mihai Ghimpu declarând că se fac presiuni pentru ca aleșii poporului să părăsească partidul pe listele căruia au ajuns în Parlament. Ulterior, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, a adăugat că deputații ar fi „curtați” de mai multe partide, fără să dea însă nume.  

Sursa: ZdG.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus