Actualitate

Cine finanţează maşina de război a Rusiei? Top 5 cumpărători de petrol rusesc în lume

Ironia sortii – in top 5 se afla companii din Occident (Olanda, Franta) si estul Europei (Polonia), aceste tari fiind in parte responsabile pentru finanțarea (indirecta) a „mașinii de război” rusești. 

De fapt, Olanda a avut de suferit in mod direct de pe urma excesului de înarmare a Rusiei (exces posibil gratie veniturilor din petrol si gaze), a cărei arme si, probabil, militari fiind responsabili de doborârea zborului MH-17, de la Amsterdam spre Kuala Lumpur.

La rândul sau, Polonia – unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei in războiul cu Rusia – a contribuit cu miliarde de dolari la modernizarea armatei pe care comunicatele oficiale de la Varsovia nu se feresc s-o denumească deschis drept „agresoare”.

Astfel, pe primul loc în topul celor mai importanți cumpărători de petrol rusesc se afla traderul elvețian Litasco, firma deținută de Lukoil. Valoarea contractelor acestei companii este evaluata la 13 miliarde $, volumul achizițiilor – până la 35.8 milioane de tone. Litasco activează în întreaga lume ca actor independent. Fimra a fost una dintre primele care a cumpărat ţiţei iranian după ridicarea sancțiunilor.

Pe locul al doilea in lista celor mai mari cumparatori de petrol rusesc se afla China National United Oil Corporation (CNUOC) – o subdiviziune a China National Petroleum Corporation (CNPC). Valoarea contractelor de achiziție a petrolului rusesc este de 10,5 miliarde de dolari, iar volumul achizițiilor – 26,9 milioane de tone. CNUOC a semnat un contract pe termen lung cu „Rosneft”.

Pe locul al treilea se afla compania TOTAL Oil Trading, deținută de Total Franţa. Valoarea contractelor cu producătorii de petrol din Rusia este de 5,2 miliarde dolari, volumul achizițiilor – 14,5 milioane de tone.

În top cinci mai figurează compania Trafigura din Olanda, una dintre cele mai mari companii comerciale din lume, precum și Orlen Polonia.petrolisti

La sfârșitul anului 2015, Rusia a stabilit un nou record în producția de petrol – 534.081 milioane de tone, ceea ce reprezintă cu 1,4 la sută mai mult decât în anul precedent.
Cea mai mare companie de extracție a petrolului din Rusia este Rosneft. Anul trecut aceasta a produs mai mult de 189 de milioane tone de petrol. Rosneft este urmată de LUKOIL (85 milioane de tone), Surgutneftegaz (mai mult de 61 de milioane de tone) și Gazprom Neft (peste 34 de milioane de tone).

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *