Atitudini

Cine îl va salva de data asta pe Nichifor?

Un bandiţel moldovean, crud şi laş, care, ştiindu-se protejat, se dă mare şi tare, împuşcând în oameni neînarmaţi, apoi pune condiţia să nu fie dat pe mâna comisarului de poliţie de la Nisporeni de teamă că acela l-ar putea lăsa invalid pe viaţă… Ca autor de piese, chiar cred că nimic nu ar ilustra mai convingător cei opt ani de guvernare comunistă decât un film (documentar ori artistic) despre biografia şi ascensiunea din ultimii ani ale acestui individ.

Împreună cu el a apărut la rampă, cum era şi firesc, un avocăţel, care a şi început să împrăştie fum peste nişte evidenţe. Se pare, însă, că de data asta Nichifor chiar a înfundat-o. Numai dacă nu se vor implica din nou în destinul lui persoane influente, până mai ieri sponsori ai comuniştilor, astăzi – ai unor componente AIE. Aici ne amintim în primul rând de cei care au stat în spatele atacului de tip „raider” asupra „Victoriabank” în urma căreia aceasta şi-a schimbat proprietarul. Nichifor a fost personajul principal al mascaradei cu mita de cincisprezece mii de dolari pe care i-ar fi pretins-o fostul preşedinte al „Victoriabank”.

Nu putem exclude că la baza comportamentului său banditesc stă faptul că îi avea şi el la mână pe aceşti oameni influenţi, putându-i şantaja cu divulgarea dedesubturilor acaparării „Victoriabank”. Dar şi cu alte secrete obscure. Presupun că avocăţelul face acum naveta între Nichifor şi aceşti sponsori. Faptul că termenul de arest a fost prelungit până la treizeci de zile parcă ar sugera că este luată în calcul gravitatea crimei, dar cu acelaşi succes ar putea fi vorba despre o intenţie de tergiversare a examinării cazului şi de învăluire în ceaţă.

Cred că opinia publică trebuie să fie atentă la felul cum se va derula acest episod, pentru că este un test pentru actuala guvernare din considerentele pe care le-am expus mai sus. Ce scenarii sunt de aşteptat? În mod normal, pedeapsa ar trebui să fie gravă. Dacă nu va fi, înseamnă că Nichifor va lua zece ani de puşcărie împreună cu promisiunea protectorilor săi de a-l scoate peste cinci.
Cert este, însă, faptul că Adrian Nichifor a devenit un om incomod pentru prea multă lume.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *