Timpul.md

Ultima oră 30 August 2013 | 10:38

Ciudatele recorduri ale unor țări de pe mapamond. Rusia are cele mai multe tancuri

Lumea este plina de ciudatenii, iar unele tari si popoare s-au inscris cu recorduri la care nu ne-am fi asteptat, tinand seama mai ales ca uneori au semnificatii nu tocmai bune.

Altele sunt simple curiozitati, dar starnesc interesul si parca merita sa fie cunoscute, noteaza portalul infoniac.

Iata mai jos cateva exemple dintre cele care pot fi nu numai surprinzatoare, dar chiar si incredibile, desi se bazeaza pe realitati verificate.

1. Cel mai mare numar de persoane supraponderale se afla in Republica Nauru, o tara insulara din Pacific. 95% din populatie este supraponderala iar explicatia sta in faptul ca, odata cu descoperirea unor mari zacaminte de fosfati, care in prezent se exporta, veniturile au crescut brusc, iar populatia, dupa secole de infometare, consuma la discretie alimente satioase.

2. Cel mai vechi stat suveran din lume este Egiptul. Desi in antichitate notiunea era vaga, faraonii si-au declarat deplina suveranitate a statului in jurul anului 3100 i.Hr.

3. Statul cu cele mai multe lacuri din lume nu este Finlanda, asa cum cred unii. Este Canada, unde 9% din teritoriul statului este acoperit cu 3000 de lacuri. Canada detine 60% din apa tuturor lacurilor din lume.

4. Cea mai putin populata tara din lume este Mongolia: conform recensamantului oficial, acolo exista 3 locuitori la kilometrul patrat.

5. Statul cu cele mai multe tancuri din lume este Rusia. Sub aspect numeric, Rusia detine recordul, dar majoritatea acestor tancuri sunt vechi, unele ramase inca de pe vremea razboiului. Culmea: sunt tancuri americane.

6. Singura tara din lume unde nu curge niciun rau este Arabia Saudita. Totusi, populatia nu sufera de lipsa apei, datorita numeroaselor instalatii de desalinizare aflate in functiune.

7. Tara cu cea mai tanara populatie este Nigeria. Acolo, numarul tinerilor sub 15 ani este 49% din populatia intregii tari. Din pacate, mortalitatea ridicata face ca multi din acesti tineri sa nu supravietuiasca mult.

8. Natiunea care, sub aspect numeric se indreapta cel mai rapid spre disparitie locuieste in Ucraina. Declinul natural al populatiei de 0,8% pe an ar putea determina o scadera a populatiei cu 30% pana in anul 2050.

9. Statul ai carui cetateni locuiesc in majoritate prin strainatati este Malta.

10. Intreg spatiul extravilan al statului Surinam este complet acoperit cu jungla, care ocupa 91% din suprafata tarii.

11. Tara care nu are deloc paduri este Haiti. Padurile le-au taiat in voie afaceristii, fara sa intervina statul. In Republica Dominicana vecina, situata pe aceeasi insula, padurile sunt in elementul lor.

12. Tara unde sunt vorbite cele mai multe limbi este Papua Noua Guinee. Cei 6,5 milioane locuitori vorbesc aproape 820 limbi si dialecte diferite, reprezentand 12% din totalul limbilor vorbite pe glob. Engleza, limba oficiala, o vorbesc mai puitn de 2% din populatie.

13. Tara cu cea mai mare suprafata de desert este Libia: 99% din teritoriul national face parte din Sahara.

14. Tara care produce cea mai mare cantitate de oxigen din lume este Rusia. Siberia contine 25% din padurile lumii, iar acestea, cum se stie, produc oxigen.

15. Tara unde se produce cea mai mare cantitate de opiu din lume este Afganistanul. Este vorba de 95% din productia mondiala.

16. Statul cu cel mai mare numar de puscariasi din lume este SUA. Cei 2,2 milioane de detinuti aflati in inchisoirle americane reprezinta 25 % din detinutii intregii lumi.

17. Franta este statul care acopera cel mai mare numar de fuse orare din lume: toate teritoriile franceze, inclusiv ceea ce francezii numesc "d'outre mer", adica de peste mare, raspandite prin Atlantic, Pacific si in Oceanul Indian, sunt traversate de 12 fuse orare. Teritoriile Statelor Unite trec peste numai 11 fuse, iar pe locul al treilea se situeaza Rusia, intinsa ea singura peste 9 fuse orare.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus