Timpul.md

Internațional 16 Septembrie 2016 | 08:43

Comori arheologice, distruse de ISIS în Siria și Irak, au fost reconstruite și vor fi expuse la Roma

Asociația italiană "Incontro di Civilta" în colaborare cu World's advanced saving project (Wasp) a reușit să reconstruiască în mărime naturală trei comori arheologice care au fost total distruse sau avariate în Siria și în Irak, care vor fi expuse din 7 octombrie la Colosseumul din Roma, au anunțat joi organizatorii, citați de AFP. 

Comori arheologice precum taurul înaripat asirian cu chip de om de la Nimrud (Irak), arhivele de la Ebla (Siria) și jumătate din tavanul Templului lui Bel din Palmira (Siria) au fost distruse în ultimii ani de membri ai grupării Statului Islamic (ISIS).

Experții italieni au reușit să le reconstruiască identic, în dimensiunile lor inițiale, datorită unei serii de tehnici moderne incluzând imprimante în 3D.

"Am avut două obiective: mai întâi să demonstrăm că reconstruirea este posibilă și apoi să pregătim terenul pentru adevărata reconstrucție în siturile de origine", a declarat presei Francesco Rutelli, fost primar al Romei și președinte al asociației "Incontro di Civilta". 

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus