Actualitate

Comunismul in RM: primul raport va fi facut catre 1 iunie

Comisia de condamnare a comunismului va fi alcatuita din cinci grupuri de lucru, iar primul raport va fi facut public pana la 1 iunie 2010, a anuntat azi presedintele acesteia, dr. in istorie Gheorghe Cojocaru, intr-o conferinta de presa.

Duminica, intrunita in prima sedinta, comisia a stabilit programul de lucru, tematica si responsabilitatile fiecaruia. Comisia va analiza aparitia, functionarea si impactul regimului comunist in perioada 1917-1991, adica, pana la destramarea URSS. Intrebat daca activitatea lor va viza si actualul PCRM, Cojocaru a spus ca acesta nu va fi un obiect de studiu pentru comisie. Totodata, vicepresedintele comisiei, dr. in istorie Igor Casu, a tinut sa precizeze ca perioada postsovietica, de la declararea Independentei pana in 2009,, va fi analizata intr-un capitol aparte.

Pana la 1 iunie, dupa ce vor lucra in arhivele R. Moldova, precum si ale celor din Moscova si Bucuresti, membrii comisiei vor elabora un studiu de 400-500 pagini, un raport cu analiza, concluzii si recomandari, precum si documente care sa intruneasca cele mai importante aspecte ale regimului comunist. Gheorghe Cojocaru a mai spus ca, desi e creata prin decret prezidential, la 14 ianuarie curent, comisia e o initiativa nu doar a presedintelui interimar Mihai Ghimpu, ideea venind si din partea societatii civile, si din cea a unor organisme europene, precum ar fi recomandarea Consiliului Europei din 2006, deoarece „fara cunoasterea dramelor ce tin de nazism si comunism nu putem construi o Europa Unita”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *