Politică

Comuniştii se dezic de propriile declaraţii privind situaţia de la Banca de Economii

După declaraţiile lui Gurău, deputatul comunist Oleg Reidman, fostul consilier pe probleme economice în timpul preşedinţiei lui Vladimir Voronin a declarat că banca nu este în prag de faliment. "Asta e opinia domnului Gurău. Eu nu cred că Banca de Economii este în stare de faliment, dar situaţia este grea. Fiecare om are nişte informaţii din interior sau exterior, dar nu cred că banca este acum în stare de faliment", a declarat Reidman la Publika TV.

Amintim că săptămâna trecută Voronin menţiona într-o scrisoare adresată premierului Filat despre existenţa tentativelor de a diminua capitalul normativ şi activele a BCA „ Banca de Economii”, precum şi devalorizarea valorilor mobiliare” cu scopul final vădit de a privatiza la un preţ de nimica”. Voronin declara că autorităţile statului nu au întreprins nimic pentru a contracara aceste acţiuni şi, la fel ca şi Gurău, se referea la o avertizare a misiunii FMI ”despre necesitatea lichidării către luna martie 2013 a consecinţelor tuturor încălcărilor legislaţiei, operaţiunilor dubioase cu valorile mobiliare ale băncii, realizarea scenariului privind devalorizarea artificială a lor şi a activelor băncii.”

Potrivit informaţiilor prezentate de Gurău într-o conferinţă de presă, în ultimele luni, de când conducerea BEC a fost preluată de Victor Bodiu, un apropiat al premierului Filat, banca a fost „furată” de 1,5 miliarde de lei. Gurău a prezentat şi o informaţie, care ar fi fost preluată dintr-un proiect de raport al Fondului Monetar Internaţional în care se atestă situaţia gravă de la Banca de Economii şi riscă să dea faliment, dacă în decurs de două luni nu-i vor fi acordate aproape 600 de milioane de lei. De asemenea, FMI atenţionează că „o prăbuşire şi lichidare dezogranizată va avea efect major asupra pensionarilor şi va contamina deponenţii altor bănci, şi se va răsfânge negativ asupra situaţiei financiare”, potrivit lui Gurău.

El a mai declarat că „furtul” de aproximativ 1,5 miliarde de lei ar fi fost făcut în special prin intermediul creditelor neperfomante acordate în ultimele luni, dintre care, potrivit unor date, 300 de milioane de lei ar fi fost transferate unor firme off shore.
 
timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *