Timpul.md

Politică 19 Octombrie 2009 | 22:17

Comunistii vor, dar (de frica) nu pot

Dumitru Diacov crede ca „PCRM trebuie sa voteze pentru Marian Lupu, asa cum noi am facut-o pe 4 aprilie 2005”

Pentru candidatura Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) la functia de presedinte al RM - Marian Lupu - ar fi gata sa voteze vreo saptesprezece deputati comunisti, dar ii impiedica disciplina care exista in interiorul partidului. Declaratia ii apartine presedintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, lansata ieri intr-o conferinta de presa. Totodata, Diacov s-a intrebat, referindu-se la aceasta „insistenta” a comunistilor de a nu participa la votarea candidaturii AIE: „De unde atata neincredere fata de dl Lupu, daca el a fost crescut si educat de PCRM?”.

In lipsa liderului PD, Marian Lupu, care s-a aflat ieri la Comrat, la o intalnire… „cu oamenii”, presedintele de onoare al democratilor, Dumitru Diacov, a tinut sa expuna viziunea lor asupra chestiunii alegerii sefului statului. „AIE este o entitate politica, iar Marian Lupu - candidatura sa pentru functia de presedinte al RM. In cadrul Aliantei am ajuns la concluzia ca nu e necesar sa ne jucam cu a doua candidatura, crezand ca PCRM va inainta pe cineva”, a explicat Diacov. Desi Constitutia nu prevede ca alegerea sefului statului trebuie sa aiba loc intre, cel putin, doi candidati, exista un aviz al Curtii Constitutionale (CC), care stabileste acest lucru. In opinia lui Diacov, acesta insa nu este obligatoriu. „Oricum, ori pe 23 alegem presedintele, votand singura candidatura, ori Comisia parlamentara (pentru alegerea presedintelui - n.n.) va solicita opinia CC”, a precizat Diacov.

Deputatul PD a mai spus ca s-a intalnit de patru ori cu presedintele PCRM, Vladimir Voronin, pentru a negocia alegerea sefului statului, apeland la mai multe argumente, inclusiv la cel legat de 4 aprilie: „PCRM trebuie sa voteze pentru Marian Lupu, asa cum noi am facut-o pe 4 aprilie 2005”. Diacov a confirmat ca Voronin a propus PD sa formeze o coalitie de centru-stanga, dar el a refuzat. Totusi, in cazul in care CC va considera ca pentru alegerile prezidentiale sunt necesare doua sau mai multe candidaturi, Diacov a spus ca AIE a prevazut o astfel de optiune, dar nu a dorit sa dea niciun nume care ar putea concura cu liderul PD.


 

  • Un articol de:

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus