Politică

Concursul prin care a fost ales directorul ANRE trebuie anulat, experţi

Expertul în energetică Sergiu Tofilat consideră că a fost aranjat ca Tudor Copaci să câştige concursul ți a enumerat mai multe aspecte în favoarea afirmației sale. „Copaci a luat punctajul maxim. El nu este specialist în energetică. A fost punctat pentru cunoaşterea limbii engleze, pentru abilităţi de comunicare. Un punctaj înalt i-a fost oferit pentru cunoştinţe în macroeconomie. Dar directorul ANRE are nevoie de cunoştinţe în microeconomie, inclusiv cum se formează preţurile la întreprindere. Mai mult, interviurile nu au fost publice, s-au făcut cu uşile închise”, a declarat expertul.

Şi analistul politic Dionis Cenuşa consideră că acest concurs a fost aranjat. „Nu a fost un concurs transparent. Este clar că a fost aranjat, deoarece PDM încearcă să instaleze controlul asupra ANRE. Copaci este membru al PDM. Pentru un partid este important să ţină sub control ANRE. Mai ales în perioada electorală, când se poate de jucat la public cu tarifele la resursele energetice”, a spus Cenușa.

Fostul director al ANRE, Victor Parlicov, consideră că guvernarea are nevoie să deţină controlul asupra ANRE pentru a ascunde furturile din sectorul energetic. „Managerii din sectorul energetic au două căi de a fura, direct de la proprietar sau din tarifele impuse consumatorilor. Atunci când ANRE descoperă aceste furturi, este obligată să facă presiuni asupra diferitor instituţii. Dacă va fi controlată politic, ANRE nu îşi va îndeplini obligaţiunile în anumite cazuri”, a declarat Parlicov.

Tudor Copaci a câştigat concursul pentru funcţia de director al ANRE organizat de către Comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului. La concurs au participat 12 candidaţi. 

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *