Culinar.md

Condimentul primăverii – Cimbrul

De aceea sunt recomandate alimentele şi condimentele cu gust picant, amar şi astringent, precum păpădia, salata verde şi multe alte crudităţi. De evitat însă sunt alimentele cu gust dulce, acru şi sărat.

În această perioadă se recomandă hrana uşoară, neprelucrată, proaspătă, cum sunt cerealele integrale în cantităţi mici, legumele şi fructele crude. Încercaţi să înlocuiţi dulciurile pe bază de zahăr şi făină albă cu fructele proaspete, salatele de fructe sau cu fructele uscate.
Adăugaţi puţină miere în salatele de fructe şi condimentaţi-le după gust cu scorţişoară, cardamon, rozmarin, nucşoară, cuişoare sau busuioc.

Este bine de ştiut că hrana gătită nu trebuie să depăşească 50% din totalul alimentelor consumate într-o zi. Alegeţi conopida, lintea, fasolea boabe, orzul, năutul şi evitaţi să gătiţi cu ceapă călită. Folosiţi condimente precum cimbrul, chimenul sau tarhonul.

Este util ca, în fiecare zi, mai ales atunci când încă mai este frig afară, pe lângă crudităţi, să consumaţi şi alimente calde sau cu proprietăţi încălzitoare.

Maceratele la rece din plantele medicinale, încălzite apoi la 40 de grade, din busuioc, cătină, ghimbir, ienupăr, măceşe sau muşeţel, sunt binevenite în meniul zilnic.

Cimbrul, de cultură sau de câmp, are proprietăţi puternic antiseptice şi antioxidante şi acţionează cu succes, mai ales, asupra bolilor aparatului respirator, tuse uscată, bronşită, astm, laringită. Ceaiul de cimbru are darul de a curăţa părţile interne ale organismului. Uleiul de cimbru este un antibiotic puternic, la fel de eficient ca şi cele de sinteză, având avantajul că nu are efecte secundare nedorite. Poate fi folosit în caz de amigdalită, infecţii urinare, febră, gripă, infecţii dentare, sinuzită, câte una, două picături de trei ori pe zi. Extern, uleiul de cimbru are efect antifungic şi poate fi folosit inclusiv în zona genitală în cazul candidozei. Să nu uităm că cimbrul face parte din categoria condimentelor ce vor creşte nestingherite chiar şi în balconul casei în ghiveci.

Recomandări esenţiale pentru această perioadă:
● Este indicat ca prima masă a zilei să fie luată după ora 10!
● Ultima masă a zilei va fi cel târziu la ora 21 (ideal ar fi la ora 19)!
● Evitaţi somnul de după masă, pentru că îngreunează digestia şi încetineşte procesele mintale!
● Fiecare masă trebuie să conţină şi o salată de legume crude!
● Nu consumaţi alimente reci, de la frigider!
● Evitaţi mâncărurile acre, dulci, uleioase sau grele!

Alimente-medicament:
● mere crude sau uscate;
● miere (nu mai mult de două linguriţe pe zi);
● salată verde, crudă, ridichi;
● hrişcă;
● condimente – dafin, piper, cardamon, ghimbir, curry, cimbru, cuişoare;

Alimente indicate:
● fructe: caise, cireşe, fructe de pădure, stafide, grepfrut;
● legume: sparanghel, conopidă, varză, castraveţi, morcovi, ceapă, ridichi, gulie, păstârnac;
● ouă (nu mai mult de 3 pe săptămână);
● lactate: lapte de capră, brânză de vaci degresată;
● ulei de porumb, migdale, floarea-soarelui.

Alimente care trebuie evitate:
● fructe: avocado, banane, struguri, papaya, ananas, smochine proaspete;
● legumele dulci şi zemoase: cartofi, roşii, dovlecei;
● cereale: orez alb sau brun, grâu, făină albă, pâine albă;
● nucile şi toate fructele oleaginoase;
● sare.

Dacă am trecut cu bine peste vremea rece şi aşteptăm cu nerăbdare primăvara, trebuie să ne gândim şi la organismul nostru care a avut şi el de suferit, chiar dacă nu se observă, de pe urma temperaturilor scăzute. Teoria paşilor mărunţi funcţionează şi atunci când este vorba de alimentaţie.

www.culinar.md
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *