Economie

Conflict în jurul pieţei „Tiraspol”

Ieri, la Primăria Chişinău s-au întrunit reprezentanţi ai pieţei, ai locatarilor şi ai administraţiei publice locale. După câteva ore de discuţii în contradictoriu, aşa şi nu s-a ajuns la un numitor comun. 

Conflictul durează de mai bine de un an. La intersecţia străzilor Cantemir şi Ismail sunt amplasate două pieţe. Prin anii ’90 aici i s-a repartizat un teren firmei „Extremum” care urma să construiască un centru comercial. Temporar li s-a permis să deschidă o piaţă cu 1200 de locuri de comerţ, pe care oamenii o numesc piaţa „Tiraspol”, aici fiind comercializate mărfuri la preţuri mai reduse. Cu un an în urmă, alături, pe strada Ismail, a mai apărut o piaţă. „Când s-a coordonat amplasarea pieţei noi, a existat o înţelegere ca o parte din comercianţi să treacă să lucreze în noua piaţă. Dar, cu regret, acest lucru nu s-a întâmplat”, a menţionat Vladimir Şarban, pretorul sectorului Centru. Acum pretura refuză să prelungească contractul de arendă cu firma „Extremum”, expirat în luna aprilie. Vladimir Nirca, şeful Direcţiei comerţ, prezent la întrunire, a spus că timp de o lună toţi comercianţii vor fi informaţi despre reamplasarea tarabelor în piaţa „Calea Basarabiei”, de lângă Gara de nord. Dar administraţia pieţei „Tiraspol” se opune cu înverşunare acestei decizii, ameninţând cu proteste. Nici locatarii nu au de gând să cedeze.

Săptămâna aceasta la primărie urmează să fie creată o comisie specială care va examina problema dată şi va căuta soluţii favorabile pentru toate părţile implicate în conflict. Până atunci, pretura va fi batjocorită şi de către locatarii care doresc să aibă o viaţă liniştită, şi de către comercianţii care spun că la „Calea Basarabiei” le vor scădea vânzările şi nu vor avea cu ce-şi întreţine familiile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *