Ultima oră

CONFRUNTĂRILE armate s-au intensificat la frontiera dintre Macedonia şi Kosovo. Cel puţin opt poliţişti şi 14 militanţi kosovari au murit / VIDEO

UPDATE 21:16 – NATO face apel la reţinere în Macedonia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat duminică la "reţinere" în Macedonia, unde 22 de persoane au fost ucise în cursul unor confruntări care au avut loc sâmbătă şi duminică, la Kumanovo (nord), între poliţie şi un grup kosovar de gherilă, relatează Le Figaro în pagina electronică.

"Îi îndemn pe toţi să dea dovadă reţinere şi să evite orice nouă escaladare, în interesul ţării şi al întregii regiuni", a declarat Jens Stoltenberg, citat într-un comunicat.

Uniunea Europeană s-a arătat, de asemenea, "profund preocupată" de criza din Macedonia.

"Opt agenţi de poliţie au fost ucişi, iar alţi 37 au fost răniţi; 14 terorişti au murit", a declarat Ivo Kotevski, purtătorul de cuvânt al Ministerului macedonean de Interne, citat de Associated Press.

"A fost neutralizată una dintre cele mai periculoase grupări teroriste din Balcani", afirmă oficialul macedonean.

Confruntări armate au avut loc sâmbătă şi duminică în oraşul macedonean Kumanovo, situat în apropierea frontierei cu Kosovo, între forţele de ordine şi aproximativ 70 de "terorişti".

Schimburile de focuri continuau duminică dimineaţă, iar în zona oraşului Kumanovo se putea vedea fum negru. În oraşul Kumanovo trăiesc mulţi etnici albanezi, în principal musulmani, în timp ce populaţia Macedoniei este majoritar creştin-ortodoxă.

Zeci de vehicule ale poliţiei au pătruns sâmbătă în oraşul Kumanovo, în cadrul unei "operaţiuni împotriva unei grupări ilegale" acuzată că pregăteşte atacuri împotriva instituţiilor guvernamentale macedonene. Potrivit site-ului cotidianului kosovar Gazeta Express, cinci civili, inclusiv o fetiţă de opt ani, – etnici albanezi – au fost ucişi în Kumanovo, localitate situată la 40 de kilometri nord de Skopje, situaţie care generează temeri privind un nou conflict interetnic.

 

La sfârşitul lunii aprilie, aproximativ 40 de presupuşi membri ai unei grupări de gherilă din Kosovo au pătruns ilegal pe teritoriul Macedoniei, unde au atacat o secţie de poliţie. Atacul a avut loc pe 21 aprilie la o secţie de poliţie din localitatea macedoneană Gosince, situată în apropierea frontierei dintre Macedonia şi Kosovo. Patru agenţi de poliţie au fost sechestraţi, încătuşaţi şi bătuţi de cei 40 de kosovari de etnie albaneză. "Cei 40 de indivizi înarmaţi aveau simboluri ale Armatei de Eliberare din Kosovo (KLA/UCK); vorbeau în albaneză, i-au dezarmat pe agenţii de poliţie şi au spus că vor ţara lor şi că nu acceptă Acordul de la Ohrid. Considerăm că este un atac terorist", comunica Ministerul macedonean de Interne.

Armata macedoneană a fost implicată într-un scurt conflict cu gherilele UCK în anul 2001, încheiat cu Acordul de la Ohrid. Fosta regiune sârbă Kosovo, cu populaţie majoritar albaneză, şi-a proclamat independenţa în februarie 2008, după războiul dintre gherilele albaneze şi armata sârbă din perioada 1998-1999.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *