Actualitate

Consecintele promisiunilor electorale

„Autoritatile Moldovei au calculat gresit la inceputul crizei, majorand indemnizatiile de stat, fluctuand valuta nationala si convingand populatia ca republica este protejata mai bine decat alte state de criza mondiala, deoarece guvernul ei este mai eficient decat in alte tari". Despre aceasta scrie fostul sef al Misiunii OSCE la Chisinau, Luis O’Neil, in comentariul publicat pe site-ul fundatiei americane „Moldova Foundation".

Luis O’Neil considera ca dezvoltarea si bunastarea financiara a Moldovei din ultimii ani s-a datorat numarului mare de muncitori moldoveni de peste hotare, care au trimis acasa pana la „o treime din PIB national".
Expertul nu vede probleme in faptul ca o tara saraca trimite peste hotare nenumarati muncitori, tinzand sa le asigure un salariu inalt si posibilitati mai bune, insa considera negativ faptul ca „banii trimisi din strainatate nu sunt adunati si nu sunt investiti in proiecte profitabile". „Acest lucru este conditionat de insusi caracterul economiei locale. Aici se imbina coruptia cu sistemul financiar inchis unde multi muncitori de-abia isi trag zilele, in timp ce altii, paradoxal, nu se limiteaza la cheltuieli”, scrie O’Neil.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *