Timpul.md

Actualitate 6 Octombrie 2017 | 16:36

Consiliul Europei despre Legea educației din Ucraina: Minoritățile din Europa trebuie să cunoască limba oficială a țării în care trăiesc

Ucraina ar trebui să asigure reprezentanților minorităților naționale dreptul și posibilitatea de a-și folosi limba maternă, dar, la rândul lor, ei ar trebui să vorbească fluent limba de stat, respectiv ucraineană, susține secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, comentând conflictul legii ucrainene privind educația.

„Desigur, minoritățile din Europa trebuie să fie fluente în limba de stat a țării în care trăiesc, ceea ce este vital pentru participarea lor deplină la societate. Prin urmare, statul ar trebui să folosească toate mijloacele necesare pentru ca ei sa poata studia (limba)”.

Secretarul general al Consiliului Europei a salutat faptul că Ucraina a trimis legea educatiei pentru a fi examinata de Comisia de la Veneția, care este unul dintre organele Consiliului Europei.

„Acest lucru face posibilă colaborarea pentru a respecta drepturile legitime ale cetățenilor europeni, inclusiv dreptul lor de a învăța în limba lor maternă”, a spus el.

Jagland a reamintit existența unor instrumente juridice care ofera cadru juridic clar pentru respectarea drepturilor minorităților: Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare și Convenția-cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale.

Reamintim, la 25 septembrie, Ucraina a adoptat legea „Cu privire la educație”, care introduce înavatamant mediu de 12 ani în Ucraina. Documentul prevede că limba procesului educațional în instituțiile de învățământ este limba de stat – ucraineană.
Polonia, România, Ungaria, Grecia și Bulgaria și-au exprimat îngrijorarea cu privire la limba de instruire pentru reprezentanții minorităților naționale.

La 26 septembrie, guvernul ungar a declarat că va bloca toate deciziile ulterioare ale Uniunii Europene care vizează integrarea UE de Ucraina, din cauza legii „Despre educație”.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus