Timpul.md

Actualitate 24 Mai 2017 | 14:12

Consiliul Marii Adunări Naționale susține protestul din 11 iunie

Consiliul Marii Adunări Naționale susține protestul organizat duminică, 11 iunie, împotriva schimbării sistemului electoral.

Potrivit unei declarații date citire miercuri, 24 mai, la o conferință de presă la IPN, inițiativele PDM și PSRM de modificare a sistemului electoral distrag atenția de la problemele reale ale statului şi vin să fortifice poziția actualei guvernări de tip mafiot. Introducerea sistemului electoral majoritar pe circumscripții uninominale sau a celui mixt va permite ca doar un partid politic, PDM, să rămână la putere şi anume prin fraudă, corupere, manipulare, se menționează în declarație.

Valentin Dolganiuc, membru al Consiliului Marii Adunări Naționale, deputat în primul Parlament și semnatar al Declarației de independentă, a spus că ieșirea la proteste pe 11 iunie trebuie să fie masivă, pentru a arăta adeziunea față de mișcarea protestatară și a spune că în ţară lucrurile merg rău şi că oamenii sunt robi.

„Este important să fim solidari. Acest protest este organizat pentru a curma tentativa actualei guvernări de a schimba sistemul electoral. Dacă reușesc să modifice sistemul, starea de lucruri din Republica Moldova va fi conservată”, a spus jurnalistul Vasile Năstase, membru al Consiliului, semnatar al Declarației de independentă.

Vasile Ursu, şi el deputat în primul Parlament, semnatar al Declarației de independență, a spus că statul Republica Moldova a ajuns să o ducă din rău în mai rău, iar oamenii nu înțeleg în ce direcțiene îndreptăm.

Victor Leancă, președintele Uniunii Pensionarilor, spune că e nevoie de acțiuni de mobilizare pentru a motiva oamenii să iasă la proteste. „Astăzi în Republica Moldova se dă o luptă aprigă pe viaţă şi pe moarte. În lupta aceasta fiecare dintre noi are ceva de spus. Şi noi trebuie să biruim în această luptă”, a spus Victor Leancă.

Protestul din 11 iunie a fost anunţat recent într-o conferinţă de presă de către un grup de inițiativă din care fac parte directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, conducătorul Centrului de Politici şi Reforme, Dumitru Alaiba şi activiștii civici Alexei Tulbure, Andrei Donica şi Sergiu Tofilat. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus