Timpul.md

Actualitate 17 Noiembrie 2016 | 14:39

Consulul R. Moldova la Istanbul, bănuit de corupție și de punere în pericol a securității statului

Consulul general al R. Moldova la Istanbul, Veaceslav Filip, reținut ieri pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce se întorcea acasă, este bănuit că ar fi eliberat contra unor recompense ilicite acte de intrare și de ședere pe teritoriul R. Moldova unor cetățeni arabi. În multe cazuri, documentele au fost perfectate fără ca autoritatea consulară să îi vadă pe solicitanți. Despre aceste încălcări au vorbit joi, 17 noiembrie, procurorul general interimar Eduard Harunjen și directorul Serviciului de Informații și Securitate Mihai Balan, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Harunjen, consulul general de la Istanbul era implicat într-o schemă pusă la cale de cetățeni arabi care se aflau deja în R. Moldova. Oamenii legii au stabilit întâmplător implicarea lui Veaceslav Filip în aceste ilegalități, în timp ce documentau un dosar penal despre modul în care cetățeni străini de origine arabă, plasați cu traiul în Chișinău, estorcau bani de la concetățenii lor pentru a le facilita elaborarea actelor care să le permită intrarea și șederea pe teritoriul Republicii Moldova.

„În procesul de investigare, am intrat în posesia unor informații că în această schemă este implicat activ și Consulatul Republicii Moldova din Istanbul, iar consulul este complice. Realitatea pe care am descoperit-o ne-a șocat. Fără reguli elementare de securitate, fără a respecta regulile internaționale și naționale de eliberare a unor astfel de acte, erau perfectate documente, în schimbul unor remunerări. Sumele valorează sute de dolari”, a exlicat procurorul general interimar.

Directorul SIS a precizat că la Consulatul din Istanbul erau eliberate acte de călătorie fără ca solicitantul să fie văzut în față. „Este un caz de rezonanță pentru securitatea națională. Este un pericol mare ca aceste documente să fie eliberate fără nicio măsură de precauție”, a mai subliniat Mihai Balan. În opinia lui, aceste acțiuni favorizează unele elemente cu tentă teroristă. Republica Moldova nu este ținta unor atacuri teroriste, dar în ultimul timp a devenit o țară de tranzitare pentru elementele teroriste. Potrivit directorului SIS, întreg personalul de la Consulatul din Istanbul este implicat în acte de corupție.

Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul este reținut pentru 72 de ore. Acesta este bănuit într-un dosar de corupere pasivă, dar și de încălcărea flagrantă a legislaţiei la eliberarea actelor de intrare şi şedere pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţeni de origine arabă şi de încălcarea regulilor ce ţin de politica privind lupta cu terorismul internaţional. La domiciliul acestuia, în Moldova, dar și alte locații, au fost efectuate percheziții.

Veaceslav Filip a fost numit în funcția de consul general al R. Moldova la Istanbul în 2012. Potrivit declarației de avere pentru anul trecut, diplomatul a ridicat în 2015 venituri de peste 705.000 de lei, dintre care salariul de 132.226 de lei, indemnizație de diplomat de 507.857 de lei și o pensie de 65.761 de lei. Filip nu deține nicio proprietate nici în R. Moldova, nici în altă parte. Totuși, în declarațiile de avere pentru anii precedenți, consulul indica un apartament în Chișinău de 138 m.p., estimat la 1,8 milioane de lei, și două automobile (Lexus LS 600 și Toyota Avensis). Bunurile au dispărut însă subit din declarațiile de avere în 2014, fără a fi indicată înstrăinarea lor. 

Anticoruptie.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus