Cultură

Coruptia in domeniul culturii

Zilele acestea, in cadrul unei mese rotunde organizate la Biblioteca municipala „B. P. Hasdeu” a fost luata in dezbatere o tema mai putin obisnuita – coruptia in domeniul culturii.

Invitatul evenimentului (moderat de scriitorul Dumitru Crudu) a fost dramaturgul si ziaristul Constantin Cheianu, autorul piesei „Made in Moldova”, montata recent mai intai la Iasi, apoi la Chisinau, la Teatrul municipal „Satiricus I. L. Caragiale”. Protagonistul manifestarii a fost ales deloc intamplator, deoarece piesa de mai sus vizeaza fenomenul coruptiei in R. Moldova.

„Cand mi-am propus sa scriu aceasta piesa, stiam la modul general ca traim intr-un sistem corupt si ca avem o societate corupta. Nu banuiam insa proportiile fenomenului. Marturiile oamenilor cu care am discutat, implicati intr-un fel sau altul in actul coruptiei, m-au facut sa ma sperii de societatea noastra si de concetatenii mei”, a declarat autorul. El a amintit, intre altele, de cazul unui student care strangea mita de la colegii sai, pentru a le favoriza sustinerea sesiunii sau a unui examen, impartind banii cu decanul facultatii. Piesa a trezit un interes deosebit publicului din Romania, unde, a precizat Cheianu, coruptia e mai camuflata, la noi mecanismul acesteia fiind complet dezgolit.

In discutie s-a antrenat si regizorul Mihai Fusu, care a constatat ca, in R. Moldova, coruptia in cultura este un fenomen politic, mostenit din perioada sovietica, cand pentru faptul ca dadeau dovada de loialitate ideologica unii oameni de arta erau rasplatit cu functii, distinctii si salarii grase. Drept caz de coruptie mai proaspat, el l-a adus pe cel al firmei „Imposibil” SRL, care, cu ajutorul fostului ministru al Culturii, ar fi privatizat terenul aferent al Teatrului „Luceafarul”. La discutie a participat si Sergiu Scantei, elev la Liceul „V. Alecsandri” din Chisinau, care ne-a asigurat ca, oricat de corupta ar fi societatea noastra, el unul nu va da niciodata mita.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *