Timpul.md

Culinar.md 17 Iulie 2021 | 06:05

Cratița care gătește mai rapid și consumă mai puțin gaz

Un cercetător britanic din domeniul aerospațial a făcut o descoperire care ar putea reduce drastic necesarul de gaz în gospodărie. Plecând de la principii aplicate la confecționarea motoarelor de rachetă, inginerul Thomas Povey a inventat un nou tip de cratiță, care folosește o treime din energie, comparativ cu cea tradițională.

Cratița "Flare" preia descoperirile legate de designul motoarelor de rachetă în ce privește randamentul folosirii căldurii emanate de sursa de energie, potrivit site-ului io9.com.

Dacă în cazul rachetelor sursa de energie este un complex amestec de substanțe, în bucătărie se folosește gazul natural. Iar cu aceste vase de gătit se face o mare economie de gaz.

Povestea a început când inginerul de la Universitatea Oxford, care proiectează sisteme de răcire pentru motoare de rachetă, a fost într-o drumeție în munți.

Acolo el încercat să fiarbă apă într-un vas și a înțeles că apa s-ar fi încălzit mai repede si cu mai puțin combustibil dacă suprafața de transfer a căldurii ar fi fost mai mare. Așa i-a venit ideea să proiecteze cratița Flare.

Povey, împreună cu studenții săi, au lucrat trei ani la designul tigăii de aluminiu, care are o serie de nervuri pe suprafața exterioară, care au rolul de a mări suprafața de contact a vaselor de bucătărie.

În cazul cratițelor convenționale, a explicat Thomas Povey, flacăra se ridică pe pereții exteriori, iar ”o mare parte din căldură se disipă în atmosferă. În cazul cratiței Flare, nervurile preiau o mare parte a căldurii care, altfel, s-ar fi pierdut.

Potrivit lui Thomas Povey, cratița consumă o treime din gaz și gătește cu 30% mai repede comparativ cu o cratiță clasică.

Această descoperire a fost recunoscută de mediul academic iar cercetătorul a fost premiat cu premiul Hawley pentru ”cea mai revoluționară inovație inginerească din 2014, cu benficii domonstrabile pentru mediu.”Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus