Actualitate

Criza din Spania, exportată zgomotos în Belgia

Premierul Belgiei, Charles Michel, se teme pentru coaliţia sa din care fac parte şi naţionaliştii flamanzi. „La Bruxelles, Carles Puigdemont trezeşte fantoma crizei identitare belgiene” şi riscă „să creeze un precedent juridic în UE”, notează Le Temps. Fragilul guvern de coaliţie al Belgiei e pus deodată în mare încurcătură. Dată fiind complicata structură federală, etnică şi lingvistică a Belgiei e pusă în mare încurcătură de prezenţa lui Puigdemont la Bruxelles. Mai întâi a fost declaraţia personal a secretarului de stat pentru imigraţie, Theo Francken, un membru eminent al partidului flamand ultranaţionalist şi separatist N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie), Theo Francken, care a spus că Belgia i-ar putea acorda azilul politic liderului catalan Carles Puigdemont.

 Premierul Belgiei, Charles Michel, a reacţionat imediat şi i-a cerut omului, textual, într-un comunicat trimis agenţiilor de presă, să nu „arunce gaz pe foc“ Premierul Belgiei a declarat că o eventuală acordare a azilului politic liderului catalan – care nu a cerut-o, de altfel -, «nu este la ordinea zilei». Nu „Belgia” a declarat asta, aşadar, ci un controversat secretar de stat dintr-un partid flamand, separatist, din coaliţia de la guvernare, care visează la rândul lui o Flandră independentă.

 Cum se derulează eventuala procedură a extrădării? Odată ce soseşte cererea oficială a Spaniei, poliţia belgiană îl poate aresta în orice moment pe Carles Puigdemont, în cazul în care acesta anunţă că refuză să se întoarcă în Spania. El poate face atunci apel, iar procedura se poate târâi şi prelungi luni de zile, dacă nu chiar ani. Cu atât mai mult cu cât Puigdemont a angajat un celebru avocat belgian, Paul Beckaert, un specialist în legislaţia extrădării, care a reuşit deja, în anii 1980, să evite expulzarea spre Spania a unor membri ai organizaţiei teroriste şi separatiste basce ETA.

 Deşi prezenţa lui Puigdemont la Bruxelles este o potenţială capcană pentru guvernul federal, ei se prevalează de faptul că justiţia în Belgia e independentă şi că executivul, coaliţia guvernamentală, nu va avea nici un fel de influenţă asupra procedurii juridice în momentul sosirii cererii de extrădare. Rămâne de văzut cum se va derula în mod practic procesul arestării. Poliţia e supusă ministerului de interne condus de unul din liderii partidului naţionalist flamand N-VA, Jan Jambon, simpatizant al cauzei independenţei Cataloniei.

 Procuratura belgiană a anunţat că Belgia "va studia" mandatul european de arestare emis de către o instanţă spaniolă pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont, care se află în prezent la Bruxelles. Procurorii federali belgieni au confirmat primirea unui mandat european de arestare pentru Carles Puigdemont, iar politicianul catalan ar putea fi audiat în următoarele zile. "Pot confirma că am primit într-adevăr mandatul de arestare pentru Puigdemont. Îl vom studia şi îl vom trimite unui judecător de instrucţie (n.a. – magistrat însărcinat cu cercetarea cauzelor penale). S-ar putea întâmpla mâine, poimâine sau chiar luni. Nu ne grăbim în această privinţă", a spus Eric Van Der Sijpt, purtătorul de cuvânt al procuraturii belgiene.
 
 Sprijin şi din Scoţia Un grup de parlamentari pro-independenţă din Scoţia a înaintat o moţiune în care îndeamnă la recunoaşterea internaţională a votului din parlamentul catalan pentru independenţă faţă de Spania, punând presiune pe liderul Scoţiei să aprobe acest demers, informează joi agenţia de presă Reuters. Potrivit site-ului web al parlamentului scoţian, moţiunea îndeamnă „comunitatea internaţională să recunoască votul parlamentului catalan pentru o Republică independentă Catalonia”.

  Moţiunea a fost semnată de 21 dintre cei 63 de parlamentari ai Partidului Naţional Scoţian care conduce guvernul descentralizat al Scoţiei. Ea a fost semnată şi de un parlamentar din partea Verzilor scoţieni. De asemenea, în textul moţiunii li se cere instituţiilor europene să ajute Catalonia într-o tranziţie paşnică spre un stat independent. Premierul scoţian Nicola Sturgeon a condamnat plasarea în detenţie provizorie, joi, de către justiţia spaniolă, a opt membri ai guvernului catalan destituit de Madrid după proclamarea unilaterală a independenţei de către Catalonia, informează AFP. "Orice s-ar crede cu privire la Catalonia, este o greşeală să încarcerezi lideri aleşi prin vot şi acest lucru trebuie condamnat de toţi democraţii", a scris aceasta pe contul său de Twitter. "Dezacordul asupra viitorului Cataloniei este politic. El ar trebui rezolvat pe cale democratică, nu plasând în detenţie opozanţii politici", a adăugat Nicola Sturgeon.

Sursa: Stirinonstop.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *