Actualitate

Culmea ABSURDULUI: Rusia acuză Ucraina de încălcarea tratatului bilateral de prietenie

Tratatul de prietenie de la 31 mai 1997, potrivit MAE rus, îşi încetează valabilitatea la 1 aprilie 2019 la iniţiativa părţii ucrainene.

După cum se menţionează pe site-ul oficial al diplomaţiei ruse, Ucraina a încălcat în special Art.6 prin care părţile se angajează să ‘nu încheie acorduri cu terţe ţări împotriva celeilalte părţi’ şi, de asemenea, să nu permită ‘utilizarea teritoriului său în detrimentul securităţii celeilalte părţi’.

În acest sens, Rusia acuză Ucraina că a încălcat tratatul de prietenie în 2004 când a ratificat Memorandumul de sprijinire a operaţiunilor NATO şi de asemenea atunci când a operat modificări în doctrina sa militară care stipulează aderarea la Alianţa Nord-Atlantică drept obiectiv strategic al statului ucrainean.

Mai mult, Moscova denunţă şi modificările aduse recent Constituţiei ucrainene care consolidează direcţia luată de Ucraina spre aderarea la UE şi NATO.

De asemenea, MAE rus susţine că autorităţile ucrainene ‘duc o ofensivă îndreptată împotriva limbii ruse şi a drepturilor populaţiei vorbitoare de limbă rusă’.

Culmea ironiei este că diplomaţia rusă acuză Ucraina de încălcarea flagrantă a mai multor articole din tratatul de bază, între care ‘respectarea reciprocă a suveranităţii’, remarcă în schimb publicaţia ucraineană Zerkalo nedeli, evocând în acest context anexarea ilegală de către Moscova a peninsulei Crimeea în 2014 şi amestecul constant al Rusiei în afacerile interne ale ţării de la declararea independenţei sale în 1991, ca urmare a prăbuşirii URSS.

La 6 decembrie, Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat încetarea Tratatului de prietenie cu Federaţia Rusă, cu o majoritate de 277 de voturi. În acest context, media de la Kiev subliniază că Ucraina nu a reziliat tratatul, ci doar nu l-a prelungit.

Ministerul de Externe al Ucrainei a considerat că Tratatul de prietenie cu Rusia şi-a îndeplinit misiunea, iar în prezent este caduc în toate privinţele. Ucraina urma să decidă până la 30 septembrie dacă prelungeşte sau nu documentul pe următoriii zece ani. Documentul este considerat reziliat, dacă valabilitatea sa încetează înainte de termen.

Tratatul de prietenie, cooperare şi parteneriat dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, care stipula principiul parteneriatului strategic, recunoaşterea inviolabilităţii frontierelor existente, respectarea integrităţii teritoriale şi angajamentul reciproc de a nu folosi teritoriul naţional în detrimentul securităţii celeilalte părţi a fost semnat în 1997. În 2008, tratatul a fost prelungit automat pentru 10 ani.

Criza în relaţiile dintre Rusia şi Ucraina a început după venirea la putere în 2014 a forţelor prooccidentale la Kiev în urma unei ample mişcări de contestare (Maidan), care a dus la fuga fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici în Federaţia Rusă.

La scurt timp, Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea, iar apoi a izbucnit conflictul din estul Ucrainei, unde Kievul acuză Moscova că acordă sprijin militar separatiştilor proruşi.

De atunci, relaţiile dintre cele două state vecine s-au deteriorat în mod accentuat până la situaţia în care nu există niciun fel de dialog la ora actuală între Ucraina şi Rusia.

paginaderusia.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *