Timpul.md

IT&C 24 Septembrie 2013 | 13:00

Cum a reușit mica Estonie să devină un lider în tehnologia IT

Atunci cand Estonia si-a recastigat independenta in 1991, dupa colapsul Uniunii Sovietice, mai putin de jumatate din populatie avea linie telefonica si unica legatura independenta cu lumea din afara era un telefon mobil finlandez ascuns in gradina ministrului de externe. 

Doua decade mai tarziu, este o tara a tehnologiei. Estonienii au dezvoltat codul din spatele Skype, Hotmail si Kazaa (una dintre primele retele de file sharing). In 2007 a devenit prima tara ce a permis votul online in cadrul alegerilor generale.

Este una dintre tarile cu cele mai rapide conexiuni la Internet si detine recordul la start-up-uri pe cap de locuitor, arata o analiza The Economist.
Populatia de 1,3 milioane de oameni plateste pentru locurile de parcare cu telefoanele mobile si fisele de santate sunt stocate in cloud. A completa documentele fiscale dureaza circa cinci minute, tot online. Cum a reusit cel mai mic stat Baltic sa dezvolte o astfel de cultura tehnologica?

Fundatia a fost pusa in 1992, cand Mart Laar, primul ministru al tarii la acea vreme, a reimprospatat o economie muribunda. In mai putin de doi ani, tanarul guvern de la acea vreme (tanar la propriu – media de varsta era de 35 de ani) a oferit Estoniei taxe fixe, comert liber, privatizari.
Noile business-uri puteau fi inregistrate usor si fara intarzieri – lucru care nu a fost implementat in Romania nici dupa 24 de ani de la revolutie -, ajutand tinerii antreprenori.

Atunci cand Finlanda a decis sa faca upgrade la telefonia digitala, a oferit tehnologia analoga Estoniei, gratuit.

Estonia a refuzat insa propunerea si a construit un sistem digital propriu. Similar, tara a ajuns de la a nu avea drept de proprietate scris asupra pamanturilor, la a crea unul fara birocratie.

Un proiect national instaurat in 1998 a schimbat fata invatamantului din Estonia – guvernul a decis ca fiecare scoala sa fie echipata cu computere in clase, conectate la Internet. In 2000, tot guvernul a decis ca accesul la Internet sa fie un drept fundamental al omului.

Sursa: Wall-Street.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus