Actualitate

Cum are loc serviciul militar obligatoriu în RM? Ce pedeapsă primesc dacă nu doresc să fac acest serviciu?

Astfel, cei care au împlinit 16 ani sau împlinesc în anul în care are loc campania de recrutare, sunt luați la evidență militară. Campania de recrutare are loc anual, în perioada ianuarie-martie. Sunt recrutate doar persoanele de gen masculin.

Evidența militară a recruților se organizează și se ține de către primării. Se ține conform domiciliului. În cazul în care își schimbă locul de trai, recruții sunt obligați în termen de cinci zile să se ia în evidență la locul nou. 

Pentru a fi luat în evidența militară, tânărul trebuie să fie examinat de comisia medico-militară și comisia de recrutare încorporare. Vârsta limită până la care cetățenii pot fi încorporați în serviciul militar în termen este de 27 de ani.

Formele serviciului militar sunt prin contract; în termen; cu termen redus; ca rezerviști concentrați sau mobilizați.

Serviciul militar prin contract este o formă de îndeplinire a serviciului militar ca urmare a încheierii unui contract semnat între cetățean și una din componentele Forțelor Armate (Armata Națională prin Ministerul Apărării, Serviciul Grăniceri sau Trupele de Carabinieri prin Ministerul Afacerilor Interne), prin care părțile contractante stabilesc termenul încadrării și condițiile îndeplinirii serviciului militar, obligațiile și responsabilitatea lor.

Serviciul militar în termen prevede îndeplinirea serviciului militar obligatoriu de către cetățenii Republicii Moldova cu vârsta de la 18 ani până la 27 de ani în Forțele Armate. Durata acestui serviciu este de 12 luni.

Serviciul militar cu termen redus îl îndeplinesc recruții, care sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior, care nu au îndeplinit obligațiunea militară până la finalizarea studiilor.

Durata este de 3 luni. După absolvirea serviciului militar cu termen redus, absolvenților li se pot acorda grade de ofițer, subofițer sau sergent în rezervă. Cu alte cuvinte, catedra militară poate fi făcută nu numai de bărbați, ci și de femei.

Serviciul civil este un serviciu de stat, care din convingeri religioase, pacifiste, etice, morale, umanitare și din alte motive similare, nu pot stabili serviciul militar în termen.

Dacă un cetățean se eschivează de la serviciul militar obligatoriu, atunci acesta va fi pedepsit contravențional sau penal. Conform codului contravențional, neprezentarea persoanei la solicitarea centrelor militare, plecarea peste hotarele țării pe un termen mai mare de o lună fără a se scoate de la evidența militară sau altele, se sancționează cu avertisment sau cu amendă de la 5 la 10 u.c.

Deteriorarea sau nimicirea cu intenție ori pierderea documentelor de evidență militară, a livretului militar, a adeverinței de recrutare sau a ordinului de mobilizare se sancționează cu o amendă de la 5 la 10 u.c.

Conform Codului Penal, eschivarea de la serviciul militar în termen sau cu termen redus, ori eschivarea prin automutilare, simularea unei boli, falsificarea documentelor prin altă înșelăciune, se pedepsește cu o amendă de până la 300 u.c., sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 100 la 150 de ore.

Există o serie de boli și defecte fizice care indică inaptitudinea către serviciul medical al recruților. Printre ele se numără infecțiile intestinale, tuberculoza, lepra, SIDA și infectații HIV, sifilisul și alte boli venerice, diferite tumori maligne și benigne, anemii, anomalii de coagulare și alte afecțiuni hemoragice, dereglările de nutriție și metabolism, malnutriție sau obezitate de gradul întâi și doi, tulburări psihice, schizofrenie, alcoolismul cronic, narcomanii și toxicomanii, retard mintal, miopie și alte boli ale ochiului și anexelor sale, reumatism, cardiopatie și alte boli ale aparatului circulator, boala ulceroasă a stomacului sau duodenului, bolile coloanei vertebrale și cele cronice ale rinichilor, precum și altele.

1 u.c = 50 lei

Sursa: „Ghidul Recrutului” elaborat de Promo-LEX.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *