Actualitate

Cum ne orientăm când observăm că astenia de primăvară se transformă în depresie severă. „Ne confruntăm cu o senzaţie de gol, de vid interior“

Psihiatrii ieşeni au explicat printr-un comunicat de presă în ce condiţii astenia de primăvară se poate transforma în depresie. Conform acestuia, astenia de primăvară nu este o boală, ci un cumul de stări fiziologice, normale, care apar atât la persoanele sănătoase, cât şi la cele care au asociată o altă afecţiune.

„Este un proces de ajustare al organismului la schimbarea anotimpului. Practic, mintea şi corpul nostru depun un efort considerabil pentru a se putea adapta noilor condiţii de temperatură şi de luminozitate“, a precizat dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola“ Iaşi, citată în comunicatul menţionat.

Medicul a adăugat că simptomul cel mai des întâlnit în cazul asteniei este oboseala nejustificată asociată cu durere de cap, stări de iritabilitate, palpitaţii, somn neodihnitor, tulburări de apetit, tulburări de memorie şi de concentrare. Astenia de primăvară poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă şi de sex. Totuşi, conform psihiatrilor, femeile sunt mai predispuse spre dezvoltarea acestei neplăceri de sezon. Astenia de primăvară este influenţată de modificările de temperatură, de luminozitate şi de modificările presiunii atmosferice, după cum au mai subliniat specialiştii.

Care sunt simptomele depresiei

Depresia se poate instala la persoanele afectate de astenie dacă simptomele acesteia se prelungesc. Tulburarea se manifestă prin stare de tristeţe, senzaţie de gol, lipsa de interes, neîncredere în forţele proprii. Depresia se diagnostichează dacă mai multe simptome se manifestă pe parcursul întregii zile, pe o perioadă de cel puţin două săptămâni.

„Este prezentă dispoziţia depresivă, apare tristeţea intensă, ne confruntăm cu o senzaţie de gol, de vid interior; apoi, putem discuta de insomnie, de dispariţia până la lipsa totală a interesului şi a plăcerii pentru orice activitate. Lentoarea fizică şi mentală, care nu ne mai lasă să luăm decizii, este asociată cu neîncrederea în sine şi neîncrederea în forţele proprii. Stima de sine este mult diminuată, apar sentimentele de inutilitate, de nesiguranţă, şi constatăm o pierdere a elanului vital. În depresia severă, bolnavul este incapabil să îşi satisfacă rolul social, iar activitatea la locul de muncă poate fi realizată numai cu eforturi deosebite“, a mai arătat dr. Andreea Nester.

Conform psihiatrului, persoanele care se confruntă cu simptomele de mai sus trebuie să apeleze la un specialist pentru tratament adecvat, care poate vindeca depresia.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *