Timpul.md

Actualitate 5 Iunie 2019 | 00:49

Cum păstrezi mai ușor o casă curată

Nu ai cățel sau pisică, nici măcar copii, dar totuși casa ta arată ca după un cataclism aproape imediat după ce ai făcut curățenie generală. Haine împrăștiate peste tot, vase nespălate, vălătuci de praf pe la colțuri, obiecte care stau pe unde nu le e locul. Desigur, nu ești cea mai ordonată ființă din Univers, dar chiar te străduiești ca măcar o dată pe săptămână să faci curățenie temeinică. Și totuși, rezultatele parcă nu se văd.

Iată câteva lucruri pe care ai putea să le faci pentru eficientiza procesul de curățenie și a păstra cât mai mult o locuință așa cum îți dorești:

Nu-ţi lăsa lucrurile împrăștiate prin toată casa

Începe cu lucruri simple, care îți vor intra în reflex cu timpul. Nu-ți lăsa hainele împrăștiate prin toată casa când vii de la birou sau din oraș sau înainte să pleci dimineața la serviciu. Alege-ți de seara cu ce te vei îmbrăca a doua zi, pentru că astfel dormitorul tău nu va fi plin de haine pe care le-ai smuls din șifonier în încercarea disperată de a găsi ceva care să te mulțumească.

Du-ți cana de cafea în bucătărie după ce o termini de băut, nu o lăsa fix în locul în care ai încheiat operațiunea. Un drum până la bucătărie nu a omorât pe nimeni. Pune la loc în bibliotecă cărțile după ce le-ai citit, șterge firimiturile de pe masă după ce ai terminat de mâncat: o casă cu aspect ordonat va părea întotdeauna curată, chiar dacă nu ai șters praful sau nu ai spălat geamurile.

Curăţă baia o dată la câteva zile

În mod normal, această operațiune îți ia destul de mult timp, așa că de ce ai face-o chiar mai des decât acum? Ei bine, dacă îți cureți baia o dată la câteva zile, petele de pe gresie și faianță vor fi mult mai ușor de scos, nu vei pierde jumătate de oră frecând oglinda, iar igienizarea vasului de toaletă nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute.

În plus, nici nu vei risca apariția mucegaiului și aspectul băii va fi mereu unul proaspăt, de parcă tocmai ai renovat. Va fi o adevărată plăcere să te răsfeți într-o cadă cu apă fierbinte și spumă, când totul strălucește de curățenie.

Spală întotdeauna vasele după ce gătești sau mănânci
Da, știm, pare al naibii de complicat să speli farfuria după ce te-ai ridicat sătul de la masă, dar efortul pe care îl investești este minim, în comparație cu acela de a goli o chiuvetă care dă pe afară de vase murdare. Durează două minute să clătești câteva farfurii și tacâmuri sau să le pui în mașina de spălat vase și rezultatul va fi unul motivant: bucătăria ta va arăta mereu de parcă doar ce ai terminat de făcut curățenie.

În cazul vaselor pe care le folosești la gătit, lucrurile sunt chiar mai simple de atât. În timp ce aștepți să mai adaugi ceva la rețeta pe care o pregătești sau să se fiarbă ingredientele, spală ce ai folosit până în acel moment. Astfel, după ce termini de gătit bucătăria ta nu va mai arată ca după război și nici nu vei mai lăsa totul baltă doar pentru că preparatul mâncării în sine este destul de obositor și nu mai ai energie să mai faci și curățenie.

După cum vezi, cu doar câteva lucruri simple vei reuși să păstrezi mereu o locuință curată, care nu necesită sesiuni chinuitoare de curățenie a căror rezultate dispar imediat. Și nu uita: o casă ordonată pare întotdeauna curată. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus