Ultima oră

Cum voteaza mortii in R. Moldova

Doctorandul in economie Veaceslav Ous, aflat in Japonia de patru ani, a aflat cu stupoare ca si el, si tatal sau decedat, au participat la recentele alegeri din 5 aprilie.

“Eu pot demonstra cu pasaportul ca pe 5 aprilie ma aflam in Japonia. Or, R. Moldova nu are ambasada sau consulat in aceasta tara. Cel mai apropiat loc in care as fi putut vota era in China”, a aratat doctorandul in economie Veaceslav Ous (foto) pentru Cotidianul.ro.

Cu toate acestea, mare i-a fost mirarea cand mama lui s-a dus la sectia de votare si l-a vazut semnat pe o lista care demonstra ca si-ar fi exprimat optiunea electorala in RM; “nu trebuie sa mai spun cu cine votasem”, arata Ous, un suporter neintentionat al lui Voronin. Mai mult, in acelasi document, un alt votant “inregistrat” era Nikon Ous, tatal lui Veaceslav; numai ca acesta decedase cu peste o luna in urma.

“M-a deranjat ca atunci cand mama mea a protestat, explicandu-le ca e mort si nu poate vota, cei de la sectia de votare au bruscat-o. In legatura cu semnatura mea, i-au spus ca e o greseala, probabil a semnat cineva unde nu trebuia; a taiat cu propria ei mana numele tatalui meu de pe lista, ceea ce i-a indignat. Pe deasupra, i-au spus sa-si vada de treaba ei, ca nu stie ea cum se desfasoara procesul electoral”, povesteste Out, precizand ca R. Moldova poseda un sistem performant computerizat de evidenta a populatiei si ca includerea persoanelor plecate din tara si a celor decedate pe listele electorale nu pare a fi o simpla greseala.

Cotidianul.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *