Internațional

Curtea Constituţională din Spania blochează planurile de independenţă ale Cataloniei

Parlamentul regional din Catalonia a aprobat luni un plan care deschide calea separării de Spania până în 2017, sfidând Guvernul central de la Madrid.

Moţiunea adoptată de Parlament în prima sa sesiune după alegeri, cu 72 de voturi pentru şi 63 împotrivă, declară "începutul procesului de creare a unui stat catalan independent, sub forma unei republici" şi un "proces de deconectare democratică nesupus deciziilor instituţiilor statului spaniol".

Guvernul de la Madrid a contestat miercuri în justiţie aceste planuri, iar Curtea Constituţională a decis, după numai câteva ore, să examineze contestaţia, blocând astfel demersul catalanilor pe termen nedefinit.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, i-a acuzat pe separatiştii catalani că ameninţă unitatea spaniolă care durează de secole.

Procurorul Marta Silva de Lapuerta a depus contestaţia la Curtea Constituţională după ce Guvernul conservator a decis să recurgă la justiţie pentru a bloca încercarea de separare a regiunii din nord-estul ţării.

Guvernul a cerut Curţii Constituţionale să înlăture din funcţii orice oficiali din Catalonia care sfidează hotărârile justiţiei şi care continuă planurile de independenţă după această decizie, care blochează demersul pe parcursul examinării cazului de către judecători, ceea ce ar putea dura luni de zile.

Guvernul de la Madrid a ameninţat în contestaţia depusă cu destituirea premierului catalan, Artur Mas, a preşedintelui Parlamentului regional, Carme Forcadell, şi a Guvernului din Catalonia.

"Nu vom permite nimănui să distrugă statul de drept şi democraţia", a precizat Rajoy.

Planul adoptat de Barcelona afirmă însă că procesul de creare a unui stat independent va continua chiar dacă Curtea Constituţională îl declară ilegal.

Guvernul lui Rajoy beneficiază de sprijinul opoziţiei socialiste în lupta sa împotriva planurilor de independenţă.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *