Actualitate

Curtea Constituţională spaniolă interzice sesiunea de luni a Parlamentului regional catalan

O asemenea decizie ar reprezenta o „încălcare a Constituţiei”, subliniază Curtea.

Grupul socialist din cadrul Parlamentului regional – în care separatiştii deţin o majoritate fragilă – a îndemnat la blocarea sesiunii de luni, scrie AP.

Alţi membri ai Parlamentului regional au avertizat, de asemenea, că sesiunea ar fi ilegală, deoarece urmează să discute rezultatele referendumului din weekend care a fost şi el suspendat de Curtea Constituţională.

Acest referendum ilegal pe tema determinării care a avut loc duminică a provocat cea mai gravă criză politică în Spania din ultimii ani.

Premierul spaniol Mario Rajoy a îndemnat anterior Guvernul regional să nu declare independenţa Cataloniei faţă de Spania, după referendumul pe tema autodeterminării ilegal de duminică.

Preşedintele regiunii Catalonia Carles Puidgemont a anunţat că ar putea să declare independenţa regiunii la începutul săptămânii viitoare.

MEMBRI AI POLIŢIEI NAŢIONALE PĂRĂSESC UN HOTEL ÎN TOIUL UNOR MANIFESTAŢII

Pe de altă parte, membri ai Poliţiei Naţionale spaniole au părăsit un hotel dintr-o localitate catalană în urma unui miting şi unui contramiting. O tabără urla la ei să plece, iar cealaltă îşi manifesta susţinerea faţă de ei.

Suplimentarea forţelor Poliţiei Naţionale a înfuriat mulţi catalani, care-i acuză pe ofiţeri că au recurs la o violenţă excesivă în cadrul unor intervenţii în forţă pentru a opri referendumul.

Guvernul de la Madrid a salutat eforturile poliţiei, pe care le-a catalogat drept proporţionate.

Ministerul spaniol de Interne a anunţat într-un comunicat că plecarea poliţiştilor de la hotelul din Pineda de Mar în care erau cazaţi a fost programată anterior, în contextul în care contracte cu hoteluri în vederea cazării unor trupe suplimentare au expirat joi.

Din cauza unor dificultăţi în a găsi cazare pe uscat, unii dintre cei 5.000 de ofiţeri spanioli suplimentari au fost cazaţi la bordul a trei feriboturi amarate la Barcelona şi Tarragona, în apropiere.

AVOCAŢI DIN BARCELONA ÎNFIINŢEAZĂ O COMISIE CARE SĂ PROMOVEZE NEGOCIERI

Îndemnuri la dialog şi mediere în criza din Spania s-au multiplicat joi, în contextul în care se apropie momentul unei declarări a independenţei promise de separatişti.

Însă Guvernul de la Madrid şi-a menţinut decizia de a nu discuta cu cei care vor să spargă ţara.

Parlamentul regional catalan se întruneşte luni pentru a evalua rezultatele referendumului din weekend care provoacă disensiuni, iar parlamentarii care susţin independenţa au anunţat că se va face o declaraţie.

Avocaţi din Barcelona au înfiinţat miercuri o comisie care să promoveze negocieri vizând să unească sindicate, economişti şi faimosul club de fotbal din oraş.

Liderul Partidului Podemos (opoziţie) Pablo Iglesias l-a îndemnat miercuri pe premierul spaniol Mariano Rajoy să caute o mediere. Însă Madridul insistă ca Puigdemont să renunţe mai întâi la ameninţări cu declararea independenţei regiunii.

BANCO SABADELL

Conducerea uneia dintre cele mai mari bănci din Catalonia urma să decidă joi dacă să înregistreze compania în afara regiunii, în contextul în care autorităţile separatiste s-au angajat să continue demersurile în vederea declarării independenţei la începutul săptămânii viitoare.

Potrivit agenţiei private de ştiri Europa Press (EPA), Consiliul de Administraţie al Banco Sabadell urma să se întrunească joi după-amiaza cu scopul de a se asigura că rămâne în cadrul juridic stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE), autoritatea de reglementare în UE.

Madridul Alicante şi Oviedo se află printre oraşele în care banca ar putea fi înregistrată, urmând ca serviciile centrale ale băncii să rămână la Barcelona.

Banco Sabadell nu a putut să fie contactată imediat pentru a comenta, scrie AP.

Valoarea acţiunilor băncii, care s-au depreciat puternic în ultimele zile, a început să se redreseze în toiul unor speculaţii.

sursa: news.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *