Media

Cutreierând prin bloguri: Dumnezeu şi regimul de vize

Observ cu o oarecare nedumerire că-s destul de populare: doar pe bd. Ştefan cel Mare, în intervalul dintre str. Armenească şi Ismail, pot fi văzuţi vreo cinci inşi ce distribuie asemenea reclame. Mai văd că şi paginile de reclamă ale unor ziare sunt suprapopulate cu astfel de anunţuri. Semn că iese banul… că se găseşte cerere…

Din perspectiva economică, aceste tranzacţii specifice povestesc istoria creşterii şi dezvoltării unui tip specific de business, magia de vânzare ori minunile de consum. Comerţul acesta a existat întotdeauna. Chiar şi în anii ateismului ştiinţific militant ori în cei ai dominaţiei absolute a materialismului dialectic…

Din perspectiva bisericească lucrurile stau cam confuz. Vechiul Testament condamnă vehement practicile ghicitului şi magiei: „Să nu se găsească la tine de aceia care trec pe fiul sau fiica lor prin foc, nici prezicător sau ghicitor, sau vrăjitor, sau fermecător, nici descântător, nici chemător de duhuri, nici mag, nici de cei ce grăiesc cu morţii. Căci urâciune este înaintea Domnului tot cel ce face acestea, şi pentru această urâciune îi izgoneşte Domnul Dumnezeul tău de la faţa ta” (Deuteronomul 18, 10-12). Mai încoace, spre Noul Testament, cei trei magi apar într-o lumină oarecum pozitivă în Evanghelii, pentru că au ştiut să citească stelele şi să ghicească naşterea lui Hristos. Dar Apostolul Pavel are grijă să desfiinţeze magia şi vrăjitoria (Galateni 5, 19-21).

Ce sugerează aceste fiţuici? O neîncredere în mecanismul formal şi oficial – statul şi instituţiile lui, Biserica – al reglementării vieţii sociale. Altfel spus, o suspiciune în capacitatea acestora de a soluţiona problemele indivizilor.

Fiţi sigur că insul care se adresează la dna Rodica să-i zică răufăcătorul a trimis la origini în minte şi în prealabil întreg sistemul de stat al poliţiei şi justiţiei. La limita hilarului, şi poliţia municipală ar fi solicitat cică ajutorul unor vraci în depistarea ucigaşului de la Durleşti.
Sau, cel ori cea care vine la dna Ecaterina s-o roage să se roage să-i aducă plecări peste hotare „în timp de 3-9 zile” trebuie să fie surd la promisiunile guvernărilor politice că vor ameliora semnificativ viaţa în Moldova ori e chior conştient la creşterea PIB-ului, liberalizarea curândă a regimului de vize şi alte realizări.

Să mai pomenesc şi de îndoielnica încredere în sistemul medical a oamenilor care merg să-şi trateze la vraci durerile de cap şi amorţirile de picioare?

E un act constant şi perpetuu de delegitimizare a realului…

Vitalie Sprânceană

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *