Opinii și Editoriale

“Dati acces cronicarilor la arhive!”

"Punct si de la capat": istoricii Igor Casu si Sergiu Nazaria discuta despre oportunitatea studierii regimului totalitar sovietic.

In toiul pandemiei de gripa autoritatile de la Chisinau cauta remedii contra … comunismului. Un astfel de titlu urmeaza sa apara, probabil, in ziarul comunistilor chinezi ori chiar al stangii franceze care vor lua apararea camarazilor moldoveni dupa ce ei se declara in mare pericol din cauza initiativei lansate in urma cu citeva zile de cel care a luat locul lui Voronin la Palatul prezidential. Presedintele ad interim Mihai Ghimpu a dat curs Rezolutiei adoptate in urma cu aproape patru ani de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei care, amintim, recomanda tuturor statelor membre sa condamne atrocitatile comise de regimurile comuniste, astfel desolidarizindu-se de practicile inumane incompatibile cu fagasul democratic ales odata cu aderarea la Consiliul Europei. Atunci cand Parlamentul de la Chisinau era dominat de majoritatea comunista ar fi fost greu de imaginat ca PCRM va accepta sa presoare cenusa pe crestetul predecesorilor de la care isi trage obarsia. Acum insa, presedintele liberal al legislativlui de la Chisinau considera oportuna recuperarea acestei datorii pe care o are Republica Moldova fata de forul de la Strasbourg, dar si fata de victimele nedreptatilor comise de regimul comunist in perioada sovietica.

Deci, Mihai Ghimpu a decretat constituirea unei comisii pentru cercetarea si aprecierea comunismului de sorginte sovietica. In functia de presedinte al acestei comisii a fost desemnat istoricul Gheorghe Cojocaru, ale carui comentarii le auziti in fiecare zi de joi la Europa Libera. Un alt membru al comisiei este istoricul Igor Casu, prezent si el la Europa Libera cu rubrica "Istoria traita". Pentru ca astazi vom vorbi despre obiectivele comisiei constituite de Mihai Ghimpu, am apelat la resursele familiare sau familiale. I-am invitat la masa rotunda a Europei Libere pe Igor Casu si pe istoricul Sergiu Nazaria, care a participat si el in cateva randuri la dezbaterile din cadrul emisiunii "Punct si de la capat".

Vasile Botnaru: Deja exista reactii. Comunistii se tem ca asta va fi o miscare deliberata de marginalizare a partidului si interzicerea semnelor de care se foloseste partidul. Vreau sa-l intreb pe Igor Casu, in ipostaza de vicepresedinte al comisiei, cum v-ati stabilit sarcinile in asa fel ca sa fie o lucrare academica si nu una eminamente politica care sa puna gaz pe foc?

Igor Casu: In aceasta comisie sunt inclusi cei mai importanti istorici de la noi care au contribuit cu studii importante la cercetarea temei comunismului, fie ca e vorba de deportari sau foamete, represiuni sau alte aspecte ale regimului comunist. Insasi componeta este o garantie ca acest raport va fi unul academic. Greutatea acestui raport depinde si de accesul la arhive. In ce priveste perioada post-stalinista, accesul la documente este practic inexistent.

Vasile Botnaru: Si care e punctul final al acestei cercetari?

Igor Casu: Foarte multi ne-au intrebat deja in aceste zile ce va insemna condamnarea comunismului s.a.m.d. Nu stiu de unde au luat, daca citim atent si decretul si luarile de pozitie ale membrilor comisiei, n-a spus nimeni ca e vorba de condamnarea comunismului. Comisia are mandat de a studia si de a da, in faza finala, o apreciere a regimului comunist sovietic totalitar.

Vasile Botnaru: Dar nu ne imaginam ca dvs. veti ajunge la concluzia ca a fost un regim benefic.

Igor Casu: Este evident acest lucru. Mai ales ca studiile celor care au fost inclusi in comisie o spun clar. Nu este vorba despre actiunea factorului politic. Lumea a scris din 89 incoace si raportul va fi o sinteza a acestor studii care s-au facut fara implicarea politicului plus arhivele la care vom avea acces in aceasta perioada.

Vasile Botnaru: Domnule Nazaria, dvs. sunteti cunoscut pentru, sa-i zic asa, avocatura pe care ati facut-o regimului sovietic, ati cautat sa vedeti partea plina a paharului, spre deosebire de multi dintre membrii comisiei la care face trimitere domnul Casu. Cum va simtiti in situatia in care nu sunteti in aceasta comisie?

Sergiu Nazaria: In primul rand, n-am fost niciodata avocatul regimului sovietic. Mai corect, asa cum ati spus, eu vad paharul mai plin.

Vasile Botnaru: Dar manualele pe care le-ati semnat asa aratau.

Sergiu Nazaria: Probabil ca nu le-ati citit. In acele manuale de clasa a 9 si a 12, critica stalinismului e mai dura si mai aspra decat chiar in manualele de istoria romanilor. In orice caz, in manualele de clasa a 9 si a 12, critica crimelor staliniste e si mai dura decat in manualul pe care l-am facut impreuna cu domnul Casu. Intr-adevar in comisie sunt si unii oameni care s-au ocupat de problematica crimelor stalinismului. Dar acolo sunt si oameni care n-au nicio legatura cu problematica respectiva. Sunt medievisti, sunt arheologi, oameni care au studiat secolul al 19-lea.

Vasile Botnaru: Va rog sa nu uitati ca si domnul Tkaciuk este arheolog.

Sergiu Nazaria: Pai si domnul Sergiu Musteata este arheolog, specialist in feudalismul timpuriu. Deci pe atunci comunismul nu exista. In comisia asta ar fi fost cazul sa fie oameni care intr-adevar s-au ocupat serios de problematica terorii staliniste. E vorba de Beniuc si Pasat, dar ei lipsesc din aceasta comisie

Vasile Botnaru: Dar eu inteleg ca nu e vorba doar de teroarea stalinista. E vorba de o perioada lunga, cand comunistii au impus anumite rigori.

Sergiu Nazaria: Sunt de acord, dar problema in asta si consta. Oamenii respectivi nu s-au preocupat de problematica respectiva, de perioada sovietica.

Cititi discutia integral pe site-ul Europei Libere

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *