Timpul.md

Sănătate 29 Septembrie 2021 | 08:17

De ce apare astenia de toamnă și cum o tratăm

Schimbările de anotimp pot afecta negativ stările de spirit. Cunoașterea cauzelor și a simptomelor pot ajuta însă la prevenirea așa numitei „astenii de toamnă”. Scăderea zilei și a luminii soarelui și mai ales a temperaturilor poate provoca așa-numita astenie de toamnă.

Potrivit experților, este vorba de un sindrom de tranziție care apare odată cu schimbarea anotimpului și ca răspuns al organismului la schimbările medio-ambientale care alterează bioritmul și ciclul veghe-somn. 

Producerea de melatonină crește odată cu reducerea lumii solare, iar această creștere duce la o scădere a serotoninei cunoscută ca hormon al fericirii. Rezultatul acestei creșteri a melatoninei și al scăderii serotoninei este instalarea apatiei, a oboselii, somnolenței sau a tristeții.

Dacă la acești factori hormonali se adăugă schimbările climatice, precum venirea ploilor și a frigului, reducerea luminii solare sau integrarea în rutina muncii și diminuarea contactelor cu prietenii sau familia, consecința este astenia de toamnă. Pentru a depăși acest fenomen psihologii recomandă să fie urmate câteva sfaturi simple.


1. Expunerea zilnică timp de zece minute la soare, de preferat la primele ore ale dimineții.

2. Efectuarea de exerciții fizice. Înot, jogging, sală, sau mai simplu, mersul pe jos și urcatul scărilor.

3. A dormi suficient pentru a evita oboseala și a ne adapta la orele diurne.

4. A urma un regim alimentar sănătos crescând consumul de fructe și legume.

5. A petrece mai mult timp cu familia și prietenii și a planifica o călătorie sau o excursie adaptată la noul sezon.


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus