Actualitate

De ce este bine să bem apă chiar dacă organismul pare saturat. Cum calculăm necesarul de hidratare în funcţie de greutatea corporală

Apa este vitală pentru organism. Ajută la eliminarea toxinelor, la buna funcţionare a creierului şi muşchilor, dar şi al menţinerea energiei. Trebuie să bem apoă constant chiar dacă nu ne este sete. Odată la două ore trebuie să consumăm apă. Când apare senzaţia de sete organismul este deja deshidratat.

„De multe ori bem apă atunci când simţim că ne este sete sau ni se usucă buzele. Acestea sunt însă semne că începem să ne deshidratăm, deci nu trebuie să aşteptăm să vem senzaţie de sete. Trebuie să ne facem un obicei din a consuma apă la anumite ore. Deshidratarea aduce cu ea multe neplăceri. De la ameţeli, probleme de concentrare sau chiar leşin. Cazurile de deshidratare severă pot fi chiar fatale“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Cantitatea de apă necesară în fiecare zi depinde de greutate. „ Este bine ca lichidele pe care le consumăm să fie apă, nu sucuri, cafea sau alcool. Potrivit ultimelor studii este nevoie de 330 de mililitri de apă la fiecare 10 kilograme. Astfel, o persoană care cântăreşte 50 de kilograme are nevoie de 1,65 litri de apă pe zi, iar una care cântăreşte 100 de kilograme are nevoie de 3,3 litri. Este bine ca necesarul de apă să fie consumat pe tot parcursul zilei, să nu treacă ore întregi fără să bem un pahar cu apă. Cam la fiecare 2-3 ore trebuie să bem apă, chiar şi mai des dacă suntem afară vara când este caniculă“, mai spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Berea deshidratează

Vara când afară este foarte cald nu este suficient să bem doar apă ca să fim hidrataţi. Trebuie să evităm anumite alimente şi chiar băuturi care deshidratează. „Orice băutură care conţine alcool trebuie evitată în zilele caniculare. Nu este vorba doar despre tărie sau vin, ci şi despre bere, care se consumă vara în cantităţi mari. Berea este diuretică şi nu face alltceva decât să deshidrateze. Veţi observa că dacă beţi bere în loc de apă veţi merge mult mai des la toaletă. Şi sucurile de pe piaţă, care au foarte mult zahăr, au acelaşi efect. Rinichii lucrează intens să elimine glucoza din organism, iar aceste lucru se face prin urină. Dacă beţi foarte mult suc veţi ajunge să vă deshidrataţi. Când afară este foarte cald apa trebuie să fie lichidul de bază. Alimentele picante şi foarte sărate trebuie şi ele evitate“, mai spune medicul.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *