Comentariu

De ce l-a decorat Lupu pe Vulpe ?

Nu este nici primul, nici ultimul ordin pe care statul R. Moldova îl acordă unor feţe bisericeşti. De data aceasta însă se pare că e vorba de un decret scandalos, pentru că, în cei 20 de ani de independenţă, părintele Vulpe a fost atât de mediatizat, încât a devenit un personaj notoriu. Din păcate însă, motivaţiile din decretul prezidenţial, precum că distincţia i-a fost oferită „pentru merite în opera de renaştere spirituală şi morală a societăţii” nu cadrează deloc cu unele fapte ale sale despre care au atenţionat ziarele şi jurnaliştii.

S-a scris, de exemplu că, pe timpul când activa ca blagocin al judeţului Orhei, Ioan Vulpe ar fi piratat drepturile de autor ale Patriarhiei Române asupra unor cărţi de cult editate de aceasta. Probabil, din dorinţa de a „promova valorile creştin-ortodoxe”, blagocinul de Orhei a reeditat cărţile româneşti în tipografia sa, dar nu s-a sinchisit să le dea drept volume pe care le-ar fi „îngrijit” Sfinţia Sa şi care au văzut lumina tiparului cu binecuvântarea mitropolitului Vladimir. Mai mult decât atât, se zice că pentru reeditarea lucrărilor luate din tezaurul spiritual al Patriarhiei Române, Ioan Vulpe ar fi obţinut şi finanţare de la guvern, pe timpul când premier era creştinul Vasile Tarlev.

Şi nu e unicul moment apărut în presă care îi destramă „meritele” pomenite în decret. Despre Ioan Vulpe s-a scris că ar fi tipărit şi nişte calendare pornografice în aceeaşi tipografie „bisericească” şi că, în genere, ca preot de mir (căsătorit, cu nevastă şi copii) ar fi dus o viaţă ce nu se înscria în canoanele morale şi creştineşti. Dumnezeu cu el şi cu păcatele sale lumeşti. Dar cum să uiţi valul de revoltă pe care l-a stârnit, în decembrie 2010, hirotonisirea sa în treapta de episcop de Edineţ şi Briceni? Despre această numire controversată în noul său post a scris şi TIMPUL (7 ianuarie 2011). Vom cita un scurt fragment din articolul colegului nostru Pavel Păduraru: „După patru ani de la decesul misterios al PS Dorimedont, Episcopia de Edineţ şi Briceni are un alt păstor. Nu e vorba de fratele regretatului, egumenul Hariton, pentru a cărui hirotonire în treapta de episcop au luptat mult timp creştinii din regiune. Incredibil, dar noul ierarh este Episcopul Nicodim (fostul preot Ioan Vulpe de la Orhei), împotriva căruia s-a expus deschis şi în repetate rânduri PS Dorimedont şi protopopii din raioanele pe care acesta acum le va conduce… Surse de la Moscova ne-au comunicat că avansarea ex-blagocinului de Orhei a avut loc graţie relaţiilor prieteneşti ale acestuia cu Patriarhul Kirill, care cândva i-a fost rector la Academia Teologică din Leningrad şi tot el l-a hirotonit ca preot. În timpul ceremoniei, PF Kirill s-a adresat lui Vulpe: „Eşti chemat la slujirea arhipăstorească a poporului tău, în Patria ta, într-o situaţie politică complicată…”…

La acea ceremonie, proaspătul numit ierarh i-a răspuns Patriarhului Kirill: „Gândurile mele sunt îndreptate către minunata mea Patrie, care de aproape 200 de ani (din 1812?! – n.n.) se salvează împreună cu mulţimea de popoare care alcătuiesc în sine acea Sfântă Rusie care nu există pe hartă, dar a cărei cetăţenie noi o purtăm cu mândrie”…

E clar ce hram poartă şi încotro se îndreaptă gândurile episcopului Nicodim. Ceea ce nu înţelegem e de ce criterii se conduc preşedinţii noştri, atunci când acordă ordine de onoare şi alte onoruri de stat?  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *