Economie

De ce să alegi un robot industrial?

În același timp, evoluțiile din domeniul tehnologic au permis apariția unor mașini, respectiv a unor roboți industriali care prezintă capacități notorii de adaptare la flexibilitatea de care este nevoie în noul context de producție. Este nevoie de conștientizarea faptului că omul și roboții coexistă și că pot face o pereche foarte bună. În plus, omul are șansa de a prelucra date oferite de mașini, de a monitoriza fiecare componentă individuală a unui proces de producție astfel încât lucrurile să fie realizată cu mai multă precizie.

Roboții colaborativi intră în scenă, fiind o realitate deosebită. Oamenii beneficiază de numeroase avantaje pe care le oferă aceștia.

Un operator programează un robot

În zilele noastre, roboții industriali „tradiționali” reprezintă un instrument de lucru mai mult decât valid care garantează flexibilitate, precizie, viteză, modularitate, repetabilitate în procesul de producție, pe lângă reconfigurarea totală, dacă este necesar. Însă apar acei roboți industriali moderni, care colaborează cu oamenii – coroboți – fiind capabili să lucreze în strânsă legătură cu oamenii, oferindu-le acestora o serie de avantaje: rezultate mai bune, timp mai bun de realizare a sarcinilor de lucru, nivel de control mai ridicat, integrare în procesul de producție.

S-ar putea spune despre aceste instrumente utilizate în procesele de producție că reprezintă viitorul, fiind definită o nouă formă de colaborare între oameni și roboți.

Accesibilitate crescută pentru toate companiile

Roboții industriali colaborativi au deschis ușile multor companii mici și mijlocii datorită anumitor avantaje incontestabile: ușurință în utilizare și instalare, rentabilitate rapidă a investiției, ușurință a integrării în sistemele existente. Cu un robot de acest tip, automatizarea industrială devine la îndemâna multor companii, acestea fiind astfel capabile să introducă treptat noi tehnologii care să susțină procesul de producție. Beneficiile sunt astfel semnificative în ceea ce privește ergonomia, siguranța și bunăstarea operatorilor.

Aplicațiile roboților colaborativi variază de la asamblarea componentelor, chiar și a celor grele, la încărcarea sau descărcarea mașinilor-unelte sau a preselor de turnare, la măsurarea sau înșurubarea materialelor pe semifabricate, până la ambalarea pieselor și multe altele. Utilizarea roboților colaborativi permite integrarea completă cu activitatea manuală a operatorilor, în special datorită utilizării dispozitivelor precum scanere laser sau bariere optice, care fac posibilă acționarea în deplină siguranță și în conformitate cu standardele.

Această colaborare sau cooperare între om și mașină permite operatorului să se concentreze asupra sarcinilor de supraveghere a procesului și control al calității, prin manipularea activității brațului robotizat sau înrobire cu valoare adăugată redusă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *