Externe

Decizia Romniei de a gazdui elemente ale scutului american antiracheta genereaza reactii in presa externa

Presa internationala preia stirea privitoare la decizia Romaniei de a gazdui elemente ale scutului american antiracheta si pune informatia in contextul vizitei pe care vicepresedintele Joe Biden a efectua-o la Bucuresti in toamna.

France Presse informeaza ca Romania va gazdui interceptoare de rachete in cadrul noului proiect al scutului antiracheta american. Agentia preia din declaratiile lui Traian Basescu, potrivit caruia "Romania a fost oficial invitata de catre presedintele Barack Obama sa participe la sistemul de aparare antiracheta".

France Presse noteaza ca presedintele roman a subliniat faptul ca acest sistem nu este orientat impotriva Rusiei.

Participarea Bucurestiului la acest sistem de aparare a fost adusa in discutie pentru prima data in cursul vizitei in Romania a vicepresedintelui american Joe Biden, in octombrie, reaminteste AFP. Stirea este preluata si in Le Figaro.

Washington Post, informeaza la randul sau, preluand o stire AP, ca Traian Basescu a anuntat aprobarea propunerii SUA de instalare a unor interceptori in Romania si precizeaza ca, dupa cum a spus presedintele roman, aceasta masura nu este indreptata impotriva Rusiei.

Ziarul aminteste ca vicepresedintele Biden a fost in Romania, unde a prezentat "un nou proiect de scut pentru inlocuirea planului din perioada Bush ce prevedea instalarea de interceptori in Polonia si a unui radar in Cehia". Washington Post spune ca nu este clar daca anuntul reflecta ca administratia Obama a luat o decizie legata de zonele de plasare a interceptorilor.

Si Reuters da informatia, preluand si o declaratie a lui Basescu. "Consiliul a aprobat propunerea SUA ca Romania sa participe la sistemul antiracheta. Interceptori terestri vor fi amplasati in teritoriul national". Agentia aminteste ca decizia necesita aprobarea Parlamentului.

Rusia s-a opus vehement proiectului de scut american antiracheta promovat de fostul presedinte american George W. Bush, care prevedea instalarea de rachete interceptoare in Polonia si a unui radar in Cehia, considerandu-l drept o amenintare la adresa securitatii sale, mai arata agentia.

Reuters subliniaza ca, in ultimii ani, Parlamentul a sustinut puternic participarea Bucurestiului in proiectele militare americane si NATO inclusiv privind desfasurarea de trupe in teatre de operatii precum Irak si Afganistan.

Valoarea leului nu s-a modificat semnificativ dupa anunt, mai precizeaza agentia.

BBC informeaza ca Romania a fost de acord sa gazduiasca rachete interceptoare ca parte a noului scut american antiracheta si aminteste ca scutul a "otravit" in trecut relatiile dintre SUA si Romania. Basescu a spus ca sistemul "va proteja intreg teritoriul Romaniei", dar a subliniat ca "nu este indreptat impotriva Rusiei", noteaza BBC.

Cotidianul american New York Times citeaza analisti politici romani care apreciaza ca anuntul lui Basescu, facut repede, pare sa fie o tentativa de capitalizare de pe urma acordului, in defavoarea rivalilor politici din tara, unde majoritatea opiniei publice priveste favorabil o aprofundare a relatiilor cu Statele Unite.

"A vrut sa isi asume meritele si sa anunte: ‘In al doilea mandat al meu, sunt un contribuitor atat de puternic si de mare al securitatii nationale’", a declarat Radu Turdor, corespondent la Bucuresti al Jane’s Defense Weekly.

La randul sau, Dmitri V. Trenin, director la centrul de reflectie Carnegie Center din Moscova, considera ca anuntul Romaniei nu reprezinta o surpriza totala pentru liderii rusi, din moment ce "era una dintre optiunile la care se gandeau oamenii". El a subliniat ca baza romana este mai departe de granitele Rusiei si ca – spre deosebire de cea poloneza – nu va permite interceptorilor sa opreasca rachete ruse care se indreapta spre Statele Unite peste Oceanul Arctic.

"Bineinteles, oamenii care ar fi interesati sa descrie orice fel de sistem de rachete ca pe o potentiala amenintare vor putea folosi acest lucru, dar nu cred ca Guvernul are interes sa faca acest lucru", a precizat Trenin.

La randul sau Aleksandr Hramcihin, director adjunct la Institutul pentru analiza politica si militara de la Moscova, a declarat pentu gzt.ru ca Rusia a sugerat mult timp Romania si Bulgaria ca alternativa la Cehia si Polonia.

Financial Times apreciaza ca anuntul desfasurarii de interceptori in Romania este o dovada ca Statele Unite intentioneaza sa continue proiectele pentru apararea antiracheta in Europa, in pofida renuntarii la propunerile fostului presedinte George W. Bush.

Daily Telegraph noteaza ca, tinand cont ca interceptorii vizeaza rachete cu raza mai scurta de actiune, obiectiile ruse au fost partial reduse la tacere, dar planul poate provoca in cotinuare diviziuni intre Moscova si Washington.

"Nivelul retoricii ruse a scazut, dar exista ingrijorare ca rutilor nu le place sa vada echipamente militare in regiune", subliniaza Steven Pifer, un expert in controlul armelor de la the Brookings Institution (Washington).

Desi este fosta tara comunista, Romania nu are granita cu Rusia si are avantajul de a fi mai aproape de Iran decat Polonia. In prezent membra UE, a fost unul dintre cei mai entuziasti sustinatori ai politicii externe americane, trimitand mici contingente in Irak si in Afganistan si cooperand cu programul de detentie secret al CIA, precizeaza cotidianul britanic.

Informatia privind decizia Romniei de a gazdui elemente ale scutului american antiracheta este preluata si de Radio Netherlands, Radio Free Europe, precum si de agentia bulgara de stiri Sofia News Agency.

Postul de televiziune iranian Press TV afirma pe site ca Statele Unite si-au intensificat propaganda anti-Iran, pentru a justifica decizie de a desfasura un scut antiracheta in Europa. In acest context, postul iranian in limba engleza anunta decizia Romaniei de a gazdui interceptoare.

Dupa 9AM
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *